Коя емблематична река минава през Лондон?

1092
Коя емблематична река минава през Лондон?
Снимка: Getty images

Миналата година си обещахте да посрещнете следващата далеч от дома, на мечтаната екскурзия, под светлините на далечен и непознат град, но празничната вечер отново ви заварва в дома ви? Независимо от причината – финансови затруднения, недостатъчно почивни дни, за да предприемете пътуване, гостуване на внучето или липса на желаещ да се погрижи за кучето, докато ви няма, чувството, че пак сте вкъщи, докато плановете ви са били други, може да е силно разочароващо.

За да не започвате новата година в кисело настроение, усещането, че изпускате момента и тъга от нереализираните мечти, насладете се на семейството и приятелите си с мисълта, че има и други нови години и градът, който искате да посетите и да празнувате там в 12-тия час, няма да се премести и ще ви очаква след точно 12 месеца, които минават неусетно и бързо като един миг. А до онзи момент може да натрупате знания за града, който сте избрали. Мечтаете за Лондон? Прекрасно. А знаете ли коя емблематична река минава през Лондон и какво задължително да посетите в този град?

Коя емблематична река минава през Лондон?

Не само реката, преминаваща през Лондон, но и самият град е сред най-емблематичните градове в света, а реката, миеща земите му, наречена Темза, винаги е била важна част от неговата история. Втората най-дълга река в Обединеното кралство впечатлява не само с размерите си, но и с множеството острови и тучни блата по поречието си.

Топ 20 интересни факта за Лондон

Темза минава през девет различни окръга и се влива в Северно море. Ако не ви се четат сухи и скучни факти за дължината на реката, извора и устието, то сме ви подготвили различна информация за Темза – любопитна и в духа на туристическата обиколка, която със сигурност ви вълнува.

-          Въпреки размерите си реката може да замръзне. Ако сте от редките късметлии, уцелили година, в която това се случва, може да се насладите на пързаляне с кънки по реката и на снежни панаири, както и ако се случи в наше време – на уличното изкуство, дигитални арт инсталации и събития.

-          Някои от най-популярните деликатеси в Лондон са свързани с река Темза като желираните змиорки – ястие, емблематично за града, които живеят именно във водите на Темза и от там започва пътят им към кухните на Лондон, известните  магазини за пай и трапезите.

-          Над 200 са мостовете над Темза, като част от тях се превръщат в място, привличащо туристите, както и в място за изкуство чрез LED светлини. Може да плавате под най-дългото произведение на публичното изкуство в света, като се присъедините към официална обиколка с лодка Illuminated River под осветените мостове – преживяване, което със сигурност си заслужава.

-          Темза осигурява след пречистване питейната вода за над 70% от гражданите и гостите на Лондон. Да пиеш вода от тази емблематична река е ежедневие за лондончани.

Знаете ли кой е българският квартал в Лондон?

-          Днес реката, обявена някога за биологично мъртва, поради силно замърсяване, отново е дом за стотици речни обитатели – над 115 различни вида риби, както и тюлени, делфини и различни птици. Това става възможно благодарение на положени усилия за почистването ѝ, продължили с десетилетия.

Може да се насладите на Лондон и Темза, плавайки по нея. Различни опции, билети, предложения и преживявания ви очакват в лодките за плаване по най-емблематичната река в Лондон – Темза. Пътят ви ще мине през едни от най-емблематичните местенца в Лондон и ще може да разгледате редица забележителности, без да ставате от удобното си място в лодката.

Страничен поток води до мелницата, където се е произвеждала фина хартия за Oxford University Press от началото на 17-ти век, минава и покрай имението Келмскот – каменната къща на дизайнера и поет от 19-ти век Уилям Морис. Сградата на Парламента, катедралата „Сейнт Пол“ и мостът Тауър, извисяващата се пирамида Шард, емблематичният театър „Глобус“ на Шекспир и бруталистичната архитектура на Tate Modern също са част от емблематичните за Лондон забележителности, на които да се насладите, плавайки по Темза на туристическа обиколка. Така че вместо да съжалявате, че сте в дома си, а не в Лондон на Нова година, обмислете и организирайте мечтаното пътешествие през топлия сезон, за да се насладите на Темза отблизо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...