Коледната трапеза и вярванията за празника

6348
Коледната трапеза и вярванията за празника

Коледа е и всякакви пости, доколкото сме ги спазвали (нека бъдем честни), вече са зад гърба ни. Именно заради това трапезата трябва да е богата, блага.

Обичайно се нареждат прясна пита, свинско печено, свинско с праз лук, баница с месо, пастърма със зеле, печен дроб, печена кокошка, млечница (млечна баница). Тя не се вдига през целия ден.

Коледа - за дядо, пазачът на страха

Не може да не ви се иска поне малко да сте сами вкъщи на Коледа. Да сте сами, напълно сами, само с мислите си. Да няма досадни роднини ...

Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. „Топла Коледа - нездрава година", казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни, припомня Агенция "Фокус". Ако има скреж по дърветата, ще има изобилие. Ако небето е звездно, грахът ще има добра реколта.

Ако Коледа е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да с много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най-сполучлива ще е за властници, войводи и управници. Ако Коледа е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта - дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. Ако Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта - суха. Ще има грозде и вино в изобилие. Ако Коледа е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото - ветровити. Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха. Ако Коледа е в събота, през зимата ще трупа много сняг. Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото - сухо, а есента - ветровита.

Млечница

Продукти: 1 литър прясно мляко, 500 г брашно, 1 чаена чаша счукани орехи, мед.

Прясното мляко се сварява и към него постепенно се прибавя брашното, докато се сгъсти. Накрая се слагат ореховите ядки и медът. Яде се, след като изстине.

Как да опаковате подаръка с вкус и стил?

Дълго чаканата Коледа настъпи, а на днешния ден често посрещаме и ходим на гости. Освен това днес празнуват всички, чието име е свързан...

Свинско с праз лук

Продукти: 700 г свинско месо, 3 кг праз лук, 1 глава лук, 5 супени лъжици мазнина, 1 лъжица доматено пюре, 1 лъжичка червен пипер, черен пипер, чубрица, сол.

Лукът се нарязва на ситно и се задушава В мазнината. прибавят се червеният пипер и месото, нарязано на парчета. Залива се с малко гореща Вода и се оставя да поври, след което над него се нареждат нарязаните на 3-4 см по дължина стръкове праз. След като се прибави и доматеното пюре, ястието се оставя да Ври на тих огън, докато остане само на мазнина. Поднася се поръсено с чубрица или черен пипер и лимонов сок.

Пача

Продукти: 2 свински крака, 2 уши, 2 яйца, 70 г ориз, чесън, оцет, сол.

Коледната трапеза по света

Дядо Коледа има различни лица на всички континенти и почти във всички държави. В древността по нашите земи, това е бил празника на бога...

Добре измитите свински крака и уши се заливат със студена Вода,

посоляват се и се Варят на умерен огън, докато месото се отдели от костите. Бульонът се прецежда, прибавят се оризът и нарязаното на ситно месо. След като се свари оризът, пачата се сваля от огъня и се застройва с яйцата. Поднася се с подправка от оцет, червен пипер и счукани скилидки чесън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...