Колко дни мъти кокошката яйцата си

14124
Колко дни мъти кокошката яйцата си
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпросът колко дни кокошката мъти яйцата си се превръща в ключов фактор за тези, които се занимават с отглеждането на птици. В България, местните породи и отродия на кокошки са почти изчезнали, отстъпвайки място на специализирани породи и хибридни видове. Този преход във възпроизводството на кокошките повдига въпроса за периода на мътене и как този процес се различава в зависимост от породата, и типа на птиците.

Специалистите считат, че най-подходящите за мътене са кокошките за месо, наричани още бройлери, както и кокошките, предназначени за яйца и месо. Това се дължи на техните особености и способности за успешно инкубиране на яйцата.

Ето какво ще се случи, ако ядете 2-3 яйца всеки ден

Интересно е, че освен обичайните кокошки, за мътене са подходящи и пуйките, наричани още живи инкубатори. Когато е време за мътене, кокошката или пуйката закриват яйцата под тях, образувайки гнездо. Броят на яйцата, които могат да приемат, зависи от размера на птицата и на самите яйца. Обикновено под кокошката се слагат между 15 и 17 яйца, а под пуйката – между 21 и 25.

кокошки

В началото на процеса, квачката не бива да бъде обезпокоявана в продължение на първите два дни, дори ако не излиза да се храни. Това време е от съществено значение за успешното развитие на ембрионите.

Никога не комбинирайте яйцата с ТЕЗИ храни

Следващите дни квачката се пуска от гнездото 1-2 пъти дневно по 10 минути. Ако тя не излиза от сама, собственикът трябва да я занесе до хранилката и поилката с вода. Този процес трябва да продължи, докато кокошката сама не започне да се храни. Ако квачката не се връща в гнездото след 20-30 минути, тя трябва да бъде върната на сила.

През втория период на мътене, след изминалите 16 дни, кокошката почва да излиза от гнездото по-често и за по-дълго време. Този процес не трябва да предизвиква тревога, тъй като ембрионите сами започват да отделят топлина.

Яйца: сутрин или вечер е най-добре да се ядат

Интересен факт е, че поставянето на яйцата и кокошката, наречено насаждане, трябва да се извършва през вечерта. Топло, затъмнено място с чиста слама или меко сено служи за подходящо гнездо. Важно е да се избягва слагането на две кокошки, мътещи една до друга, за да се предотврати взаимно безпокойство. Излюпването на пилето обикновено настъпва след 20-тия ден, зависимо от породата на кокошката и условията на инкубацията.

В заключение, периодът на мътене на кокошките е сложен, но важен етап в отглеждането на птици. Зависи от породата и внимателната грижа на собствениците. С правилното внимание и подход, кокошките могат да предоставят висококачествени яйца и здравословни пилета, подчертавайки ролята си в селското стопанство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com