Колко метра е скочил Васил Левски, за да получи прякора си?

43859
Колко метра е скочил Васил Левски, за да получи прякора си?
Снимка: Actualno.com

Истинското име на Васил Левски е Васил Иванов Кунчев. Съществуват редица предположения и се водят спорове относно произхода на прозвището му Левски. Каква е била причината Васил Кунчев да получи този си прякор? Сред застъпените теории е разказ, свързан с лъвски скок над ров, който Апостолът направил. Колко метра е скочил Васил Левски е въпрос, по който историята и легендата мълчат, но вероятно е бил достатъчно голям, за да се роди прякорът му. Според други това е само разказ, измислица, хипербола, целяща да възвеличи Апостола, да му предпише свръхчовешки качества, за да увековечи делото и саможертвата му и е само това – разказ, в който няма доказателства, че е реалност и че именно скок е причината Васил да бъде Левски. Така че вместо да гадаем колко метра е скочил Васил Левски, за да получи прякора си, по-добре да се запознаем с всички теории и предположения около произхода на прозвището на Васил Кунчев.

Кога е роден Васил Левски? Всеки българин трябва да знае това!

Защо Васил е наречен Левски?

Сред най-разпространените теории и предположения за произхода на прякора на Дякона, са:

  • Според някои автори прозвището Левски е дадено на Васил в Първа или Втора български легии.
  • Други автори твърдят, че Левски е получил това си прозвище още като дете.
  • Трети разискват възможността Левски да е получил прякора си, докато е бил учител в село Еникьой в Северна Добруджа през 1867 г. Именно там се говори за скок с такава дължина, че хората го нарекли Левски – от лъв и лъвски скок. За лъвски скок на Левски се говори обаче и по време на участието му във Втора българска легия. Вероятно нито едно от двете твърдения не е точно и достоверно, щом се посочват две различни места и две различни години на скока, който би трябвало да е дал прякора на героя. Историците не отричат, че скок се е случил, но дълбоко се съмняват, че Васил получава прякора си след него. Вероятно Левски е носел това име години по-рано.

Как се казва майката на Васил Левски?

От всички предположения историческите извори могат частично да докажат само първото – че Левски е получил прозвището си и своето историческо име „Лъвский“ – „Левски“ по време на Първата българска легия. От спомените на очевидци разбираме, че това се е случило по време на сблъсък между българите и турски гарнизон край Белградската крепост през 1862 година. В спомените е записано, че смелостта и подвигът на Левски и Караджата накарало българите да ги наричат лъвове и така се родил прякорът Левски. Ако приемем това предположение за истина, остава открит въпроса защо само Васил Кунчев остава известен като Левски, а Караджата не. Този въпрос поражда съмнения в истинността, че именно след тази битка Левски получава прякора си. И въпреки породените съмнения това остава най-вероятната причина, поради която Левски е наречен така. Прякор, който той приема с дълг към родината и народа, поради което въпросът колко метра е скочил Васил Левски, за да получи прозвището си, е несъществен независимо дали е имало скок, или такъв не се е състоял. Важни са гордостта, достойнството и саможертвата, с които Дякона носи това име.

Левски далеч не е единственият прякор на Васил Кунчев. Любопитен и малко познат факт е, че той е имал над 25 имена - прякори, свързани с революционната му дейност, както и цели 3 официални имена – историческо, монашеско и кръщелно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com