Колко са върховете в Рила над 2000 метра?

4488
Колко са върховете в Рила над 2000 метра?
Снимка: БГНЕС

Най-високият връх не само в България, но на Балканите – Мусала – издига снагата си в Рила планина и по-точно в източния ѝ дял. Надморската му височина, измерена от равнището на пристанище Варна, е 2925,4 метра. Това обаче далеч не е единственият висок връх в планината, извисяваща се близо до Боровец. Като най-високата планина у нас Рила може да се похвали с впечатляващ брой високи върхове, като цели около 60 от тях са с височина над 2600 метра. Най-високият от тези върхове естествено е първенецът Мусала, а на-ниският е точно 2600 метра и носи името Венеца. Още по-внушителен е броят на върховете в  Рила над 2000 метра, тъй като към посочените 60 върха се добавят още значителен брой. Знаете ли колко точно са върховете в Рила над 2000 метра и кои са най-популярните сред тях?

Колко са върховете в Рила над 2000 метра?

Знаете ли коя река извира от Рила – Искър, Марица или Места?

Най-високата планина на целия Балкански полуостров, горда с първенеца си Мусала, чиято дива и опасна красота привлича алпинистите, очар...

Общият брой на върховете в Рила е няколкостотин, а приблизително 150 от тях са със значителна височина – над 2000 метра. Както разбрахте върхът сред исполините над 2600 метра, който е точно 2600 метра, е Венецът. След него се нарежда връх Голям Мермер с височина 2598 метра – тоест едва 2 метра по-нисък от най-високите рилски върхове.

Общият брой на върховете в Рила над 2000 метра, но под 2600 е около 90 и така общият брой на върховете в Рила над 2000 метра е приблизително 150. Най-ниският сред тях е Трещеник – 2020 метра надморска височина.  За сметка на това исполините над 2900 метра у нас са само четири, като два от тях се намират именно в Рила планина – Мусала и Малка Мусала, които имат малка разлика във височината си, а другите два са връх Вихрен и връх Кутело в Пирин планина.

Кои върхове в планината Рила да покорите?

Ако сте опитен алпинист или жаден за приключения добре подготвен турист, със сигурност ще се устремите към Мусала – първенеца на Рила и на Балканите. Върхът впечатлява не само с височината си, но и с неповторимата природа и панорамни гледки, които разкрива пред погледа на изкачилите го щастливците както и с Мусаленските езера.

В коя планина се намира връх Иречек?

Извисяващ гръд близо до връх Мусала, Иречек е връх в една от най-красивите планини у нас – Рила и по-точно в Мусаленския ѝ дял. В...

Макар да е по-нисък от Мусала, вторият по височина връх в Рила – Малка Мусала не е лесен за преодоляване, тъй като до него се стига през скален гребен, кръстен „Трионите“ – път опасен, труден и крайно неподходящ за страхуващите се от височини.

Третият по височина връх в Рила планина – Иречек е 2852 метра и е шести у нас, но е сравнително лесен за покоряване. Маршрутът, подходящ за масов туризъм, минава по маршрута от хижа „Мусала“ през „Сфинкса“, като той не крие опасности и преходът е сравнително лек – факт, който ни учудва, като се има предвид, че това е един от първенците на България.

Ако се вълнувате от допълнителна информация по темата колко са върховете в Рила над 2000 метра височина, книгата „Върховете на Рила“ с автор Румен Грънчаров ще ви разкаже любопитни факти за всеки от тях и ще ви предизвика да покорите повече от исполините в най-високата българска планина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com