Колко струва най-скъпата картина на Пикасо?

2038
Колко струва най-скъпата картина на Пикасо?
Снимка: Getty Images/Guliver

Испано-френският художник Пабло Пикасо, чието пълно име, дадено при раждането, се състои от 20 думи, е един от основателите на кубизма и най-„скъпият“ художник в света. Невероятно талантлив и целенасочен човек, който работи много в области като графика, керамика, скулптура, оказа огромно влияние върху развитието и преосмислянето на изобразителното изкуство. 

„Алжирски жени - О“ е най-скъпата картина на П. Пикасо. Той я рисува под впечатлението от няколко картини, създадени от французина Йожен Дьолакроа, както на Анри Матис. Интересното в случая е, че от четката на Пикасо през 1955 г. излиза цяла поредица от творби, състояща се от 15 картини и много рисунки, озаглавени „Алжирски жени“; като за да избегне объркване, той обозначава всяка творба с индекси: „А“, „В“, „C“, „D“, „E“, „F“ и т. н. Прави впечатление, че през подготвителния период той нарисувал повече от 90 ескиза, необходими за създаването на картините.

Но с течение на времето за най-скъпа картина на великия Пабло Пикасо са се смятали различни негови творби.

Продават портрет на любовницата на Пикасо за 120 млн. долара

"Портрет на Анхел Фернандес де Сото", нарисувана 1903 г.

По-известна като „Любител на абсента“, картината изобразява приятел на Пабло Пикасо, испански художник, голям почитател на абсента, който не оставя голяма следа в историята на изкуството - но остава за векове върху платното на майстора. Творбата е включена сред най-скъпите картини на Пикасо през 2010 г., след като се продава на търг в Christie's за 51,6 млн. долара. Тя е предложена на търг от англичанин, известния композитор Андрю Лойд Уебър. Кой сега притежава шедьовъра, все още не е известно. Анонимен купил картината по телефона.

„Младо момиче с кошница цветя“, нарисувана 1905 г.

Великолепна картина от така наречения „розов” период на Пикасо. Момичето е изобразено голо с наниз от перли около врата и розова панделка в тъмната си коса. В ръцете й е кошница с червени цветя. Тази работа някога е била в колекцията на Рокфелер. През 2018 г. е купена от анонимен на търг на Christie’s за 115 млн. долара.

Любопитното е, че самият художник продал тази творба на галериста Кловис Саго за смешните 75 франка.

"Момче с лула", 1905 г.

Друга снимка от "розовия" период. Пикасо току-що се бил преместил в Монмартър. Дълго време собственик на картината е американският колекционер и магнат Дж. Уитни. На търг в Sotheby's началната цена за шедьовъра била 70 млн. долара. Но картината била продадена за рекордните $104,1 млн. Рекордът се задържал повече от 6 години.

Единствената, която напусна Пикасо: почина Франсоаз Жило

"Сън", 1932 г.

Много лична работа на майстора. На платното е неговата любима Мари-Терез Валтер. Тя седи, главата й е наведена, а лицето й излъчва мир и спокойствие: или дреме, или се наслаждава на състоянието си – тъкмо чака дете от Пикасо. Картината е продадена през 2013 г. на ръководителя на инвестиционен фонд Стивън Коен за 155 млн. долара.

"Алжирски жени", 1955 г.

Както вече уточнихме, това дори не е една картина, а поредица от късни творби на майстора – които той самият обозначава по азбучен ред от "А" до "О". Последната версия, наречена „O“ – най-скъпата, е продадена за 179,3 млн. долара през 2015 г. в Christie's. Пикасо създава цялата поредица под впечатлението от прочутата картина на Йожен Дьолакроа „Алжирски жени в техните покои“ от 1834 г., която изобразява наложници; и, разбира се, под влияние на „Одалиските“ на Анри Матис. Моделът във всичките картини е последната съпруга на Пикасо, Жаклин Роке, която е с 46 години по-млада от художника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жена Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите ви

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com