Колко време отнема на стомаха, за да усвои различните храни?

11448
Колко време отнема на стомаха, за да усвои различните храни?
Снимка: iStock

Когато приготвяме ястия, ние мислим за тяхното калорично съдържание и съдържанието на полезни хранителни вещества. Но за да усвоим напълно различни храни от стомаха, се нуждаем от различни периоди.

Какво се случва след като ядем храна? За да бъде полезна за човека и да осигури необходимата на организма му енергия, тя трябва да се преобразува в химични елементи и след това да се усвои от тялото. Процесът започва още  в устната кухина, когато се разтваря в слюнката и зъбите усвояват храната. По-късно се атакува от стомашните сокове и киселини.

След напускането на стомашната кухина, храната навлиза в чревния тракт, където продължава взаимодействието и със стомашните сокове. После  абсорбирайки се  в кръвта, през капилярите на черния дроб – хиляди ензими, намиращи се в него, неутрализират всякакви токсини (като алкохол), оставяйки полезното желязо, витамините и глюкозата.

Всички храни се разделят на четири групи, според скоростта на храносмилане:

·        Въглехидрати - салати, сурови зеленчуци, плодове. Усвояват се за 30-40 минути.

Пет неща, на които могат да се дължат проблемите ви със стомаха

Много хора в България имат проблеми със стомаха и корема, но не си обръщат внимание. В даден момент това повлиява на техния начин на жи...

·        Протеини и някои мазнини - яйцата, млякото, рибата и морските дарове. Усвояват се от стомаха за 1-2 часа.

·        Сложни въглехидрати, нишестета, някои протеини - бобови растения, пълнозърнести храни, картофи. За около 2-3 часа.

·        Кафе, гъби, паста, консерви. Те се обработват в продължение на 5-6 часа.

Какви фактори трябва да се вземат предвид?

Продължителността на храносмилането на храната зависи от нейната температура. Горещата храна отнема повече време за обработка от студената. Степента на смилане и методите на готвене също имат значение. Варените и пържените храни са лишени от ензимите, които първоначално са присъствали в тях по време на термичния ефект, и се разграждат 75% по-дълго.

7 най-вредни за стомашно-чревния тракт храни

Грижейки се за здравето си, често обръщаме внимание на сърцето, бъбреците, белия дроб, черния дроб, но пренебрегваме червата, неосъзнав...

А пък водата в чист вид не остава в стомаха за храносмилане. Тя навлиза в червата в рамките на максимум 15 минути и се абсорбира от тялото в дебелото черво. Горещата храна се усвоява от стомаха за около два или три  часа, преди да влезе в тънкото черво, където процесът на разделянето на хранителни вещества и храната продължава. От 2 до 3  часа е времето, отнемащо за смилане на храната и разграждане на протеини в стомаха. Това е нормално, защото самият процес  на ферментация започва с поглъщането на несмлени протеини в тънкото черво.

Студената храна в стомаха се усвоява по-бързо: протеинът няма време да се храни нормално и отива директно в тънките черва, неговата функция е основа на процеса на разграждане и усвояване на въглехидрати, тъй като бактериите в него са отговорни за това.

Разбира се, протеинът не се абсорбира правилно поради поглъщане на несмляната храна в стомаха в тънките черва. Освен това бактериите в месните продукти (протеините) започват размножаване, причинявайки различни неудобства в стомаха като подуване, газове, запек и др.

По време на обяд храната се усвоява по-бързо. Затова след обилна закуска и обилна вечеря не бива да натоварвате изтощения си стомах с обилни закуски. По-добре е да изчакате, докато храната в него се усвои напълно. Продължителността на усвояване на храната в стомаха зависи от това какви точно храни са смесени.

 Например, една ябълка може да се усвои за половин час. Един сандвич от различни компоненти ще се усвоява в храносмилателния орган на човека за 5 часа. Затова е много  важно предвид да се вземе скоростта на усвояване  на храната и да знаете как да я комбинирате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com