Коя е най-малката птица в България?

25558
Коя е най-малката птица в България?
Снимка: iStock/Guliver

България е сред страните в Европа с най-голямо разнообразие на птици. На нашата територия се срещат около 420 птичи вида, като някои сведения сочат, че тук могат да се видят до 70% от всички видове птици на Европа. От тях над 320 вида са защитени, а 155 са включени в Червения списък на птиците в България. Сред най-застрашените видове на територията на България са ловен сокол, египетски лешояд, царски орел, тънкоклюн свирец. Други редки и интересни птици са черен щъркел, черен лешояд.

Това голямо разнообразие се дължи на уникалното разположение и природни дадености на България - високи планини, морско крайбрежие, блатисти местности, реки. Югоизточното разположение поставя страната ни близо до Азия и Африка и я прави пресечна точка между трите континента. Затова тя е важна част от миграцията на множество видове птици от различни краища на света, като през нашата територия преминават две от петте основни прелетни “шосета” на европейските птици до зимната им обител в Африка - струмския път “Виа Аристотелис” по долината на река Струма и западночерноморския път “Виа Понтика”.

11 въпроса и отговори за птиците

Знаете ли коя е най-малката птица в България?

Жълтоглаво кралче

Това е птица от семейство Кралчета. Дължината на тялото му е едва 8-9 см, а размахът на крилете - 13-15,5 см. Това е най-малката птица в България и една от най-дребните птици в Европа. Главата му е жълто-оранжева при мъжките, а при женските - жълта с черни ивици отстрани. Гърбът му е бледозелен, а коремът е светъл. Късата шия и относително голямата глава му придават компактен, заоблен вид. Кралчето е с голямо тъмно око и светло неконтрастно оперение около него, което му придава “мило” изражение.

Храна и местообитания:

Жълтоглавото кралче се храни с дребни безгръбначни - паяци, насекоми и ларвите им, които събира по клоните на иглолистните дървета. Обитава иглолистни и смесени гори в по-високите части на планините, особено гъсти гори от смърч и ела.

Гнездене:

Гнездото е от паяжини, мъх и лишеи сред клони на дърво. Снася 7-8 яйца, има 2 поколения годишно през периода април-юни. Движи се активно, понякога трепти на едно място между клоните. Присъствието му обикновено и издавано от тънки, високи обаждания.

Разпространение в България:

Среща се в Западните Родопи, Рила, Пирин, Витоша, Осоговска планина, Западна и Централна Стара планина.

Миграция и зимуване:

Жълтоглавото кралче е гнездящо-постоянен, преминаващ и зимуващ вид.

Топ 10 на най-красивите птици, които може да видите в България

Мерки за опазване:

Запазване на гъстите смърчови и елови гори. Кралчето не е застрашен вид.

Любопитни факти за жълтоглавото кралче:

* Макар и много малко, жълтоглавото има много енергия и работи усърдно да си построи гнездо, което му отнема от няколко дни до 3 седмици.
* Гнездото се състои от 3 ясно разграничими части. Външната част е създадена от лишеи и мъхове, изплетени с паяжини, които са здраво закрепени към клоните. Средният слой е направен от мъх, а вътрешният слой е подплатен с пера и косми.
* Жълтоглавото кралче не се движи много, първо трябва да се храни. Всъщност тази птица яде през по-голямата част от деня, за да оцелее. През по-студените дни яде през 90% от деня.
* Латинското име Regulus regulus произлиза от стара народна приказка за състезание между всички птици коя може да лети най-високо. Орелът бил най-близо до победата, когато скрита в перата му изскочила една малка птица, полетяла на най-голяма височина. Орелът бил твърде изтощен, за да настигне малката птица и така бил победен. Смята се, че тази малка птица е жълтоглавото кралче, което е удостоена с титлата “цар на птиците”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Махнете ги незабавно: 5 неща, на които не им е мястото в хола

Защо е добре да ремонтирате дома си през лятото?

7 неща, които кардиолозите казват, че никога, никога не трябва да правите

Какво казва формата на очите ви за вашата личност?

Кафе и още 5 начина да изгорите максимално калории за 30 минути

6 причини да не споделяте проблемите си пред приятели

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com