Коя е най-старата порода кучета?

25915
Коя е най-старата порода кучета?
Снимка: Pixabay

Всеки знае, че нашите най-добри четириноги приятели от векове са кучетата – но знаем ли коя е най-старата кучешка порода в света? На този въпрос първоначално изглежда трудно да се отговори, но не е невъзможно. Проучване, проведено от Хайди Г. Паркър в САЩ, успяло да идентифицира породите кучета, които са с най-малки генетични разлики от вълците, и от това се стигнало до заключението кои са най-старите съществуващи породи.

Басенджи

Това е извънредно стара порода с една особеност - тя не лае. Кучето басенджи е една от малкото породи, произхождащи от Африка, а също така и е сред най-старите кучета в света. То е изобразено в няколко пещерни рисунки, открити в днешна Либия, датиращи най-малко от 6 хил. г. пр. Хр. Сравнително малкото куче тежи до 13 кг и е с дължина около 43 см. Басенджи е страхотен компаньон, а породата е добре известна и с една много специфична черта: не лае. Въпреки това, издава други звуци и шумове, за да привлече вниманието, когато има нужда.

Най-сладките породи кучета!

Чау чау

Смята се, че кучетата от въпросната порода са се появили в Китай по време на династията Хан (около 200 г. пр. Хр.). Чау чау, освен че изглежда като истинско плюшено мече (други го сравняват с лъвче), има уникална особеност - синкаво-лилав цвят на езика. Това са средни на големина кучета, с височина приблизително 50 сантиметра и тегло около 30 кг. Характерът им е сдържан и незвисим, затова изискват социализация, обучение и дресировка в първата си година.

Шарпей

Друго куче от китайски произход е шарпей. Породата е изобразявана в глинени скулптури, датиращи от 206 г. пр. Хр. Подобно на чау чау, шарпей също има тъмен език с нюанси, вариращи от синьо до лилаво, и затова се допуска, че двете породи имат общ произход. Друг аспект, който привлича вниманието към това неголямо куче, е външният му вид с много бръчки, които му придават тъжен вид. Като цяло породата шарпей е спокойна, послушна, обичлива и харесва общуването с хората.

Акита ину

Друга много древна порода е също азиатска – акита ину, която произхожда от Япония. Неин предшественик, наречен матаги ину, е съществувал между 8000 и 200 г. пр. Хр. Затова се допуска, че акита ину са се появили преди около 3000 години. Породата достига 70 см височина, а 55 кг тегло. Акита е смела и независима, като същевременно е много привързана към своите стопани.

Кои са най-умните кучета - познайте ги

Сибирско хъски

Хъскито се е появило в Сибир, Русия. Счита се, че породата е придружавала племето чукчи в продължение на много години, понеже тези кучета са помагали за теглене на шейни и са защитавали региона от нашественици. С външен вид, който много напомня на вълци, сибирското хъски се счита за средно голямо, с размери от 50 до 60 см и тегло до 44 кг. Това е куче, което понякога си е доста упорито.

Самоед

Още една стара порода кучета, която също произхожда от Сибир, е самоедът – „на възраст“ около 3000 години. Тези кучета имали функции, подобни на хъскитата: помагали на местните племена да теглят шейни и да пасат елени. Размерите на самоеда варират между средни и големи, като може да достигнат до 55 см височина и около 30 кг тегло. Много общителни и крайно дружелюбни кучета, които са великолепна компания.

Салуки

Това определено е много стара порода, чийто произход датира от Древен Египет. Описана е в египетски папируси около 2200 г. пр. Хр. Стройни, атлетични и бързи кучета, с височина от 51 до 78 см и тегло от 18 до 27 кг. Породата салуки обикновено избира един човек, на когото да се посвети и да му отдава своята любов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com