Кошмарът „Вселена-25“, или как Раят се превръща в Ад

10669
Кошмарът „Вселена-25“, или как Раят се превръща в Ад
Снимка: Karsten Paulick / Pixabay

Американският учен Джон Кълхун провел множество интересни експерименти през 60-те и 70-те години на миналия век. Използвал плъхове и мишки, но всъщност искал да разбере какво бъдеще очаква човечеството.

Най-голяма популярност на Джон донесъл експериментът „Вселена-25“, проведен с мишки през 1972 г. Била построена голяма конструкция с размери 2х2 м и височина 1.5 м. В нея се поддържала най-комфортна за мишките температура, чистота, винаги имало храна и вода. Максималният брой мишки не надхвърлил 2200 индивида, а имало място за повече.

Историята на геолога, който се опита да възкреси екзекутиран в началото на XIX век (18+)

През март 1818 г. бил публикуван романът на Мери Шели „Франкенщайн“, а осем месеца по-късно, в Глазгоу, се случило събитие,...

В самото начало на експеримента в кошарата били поставени 4 двойки здрави мишки, които много бързо свикнали с новата среда и започнали активно да се размножават. Кълхун нарекъл този период фаза А.

Фаза В започнала от момента, в който се появило потомство. По това време броят на гризачите се удвоявал на всеки 55 дни.

След 10 месеца обаче ситуацията се променила - започнала фаза C. След 315-ия ден скоростта на раждане на мишките намаляла значително: броят им се удвоявал на 145 дни.

По това време в кошарата се появила категория „изгнаници“ - другите ги нападали и хапели, поради което тялото им било покрито с кървави рани. Когато „изгнаници“ станели мъжките, те рухвали психически, страхливо избягвали конфликти и не се грижели за бременните си женски. Женските се изнервяли, понеже трябвало сами да се защитават от нападения. Затова губели интерес към размножаването. В резултат раждаемостта рязко спаднала.

Хората вярват на всяка глупост, стига да е казана от учен

В днешно време хората се сблъскват с огромни потоци от информация. Новините се изливат върху главите ни не само от вестници и телевизия...

След това в експеримента започнала последната фаза D - етапът на смъртта. Появили се нова категория мишки, наречени „красиви". Това били мъжки, които не се биели за територия, водели спокоен живот и изобщо не се интересували от женски. „Красивите“ само се хранели, грижели се за себе си и не се стремели да изпълняват никакви социални функции. Нарекли ги така, защото нямали никакви рани или разкъсани кичури козина по тялото си.

Кълхун и колегите му били смаяни от това, което се случвало в кошарата. „Красивите“ мъжки, както и самотните женски, не искали да се чифтосват. Смъртността сред младите животни станала 100%, а броят на бременните женски с течение на времето намалял до 0. Мишките практикували хомосексуализъм, девиантно и необяснимо агресивно поведение. Всичко това довело до пълно измиране на цялата популация.

Кълхун направил следните изводи. Понеже прехраната била в изобилие, мишките се интересували само от храна, сън и самообслужване. „Изгнаниците“ - психически пречупените гризачи, не се интересували от битки за територия, ухажване на женски и защита на потомството. Експериментаторът нарекъл това поведение на мишките „първа смърт“ или „смърт на духа“. Правейки директна аналогия с хората, той заявил, че е нормално всеки човек да живее в напрегната среда, изпълнена с различни проблеми.

Отказалите се от битката за оцеляване мишки се превърнали в егоцентрични „красавци“, които само ядели, спели и се грижели за външния си вид. И при хората такива мъже вече са умрели по дух и не устояват на натиска на обществото. В резултат скоро ги очаква „втора смърт“ - вече не само духовна, но и физическа.

3 начина да предпазите дома си от нашествие на мишки

Мишките са неканен гост във всеки дом.През студения сезон те обикновено търсят храна и подслон в необитаемите жилища. И никак не е лесн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com