Косопадът през зимата се засилва, САМО тези 4 витамина ще го спрат

24558
Косопадът през зимата се засилва, САМО тези 4 витамина ще го спрат
Снимка: https://unsplash.com

Косопадът не е приятно явление нито за жените, нито за мъжете. Той може да е породен от редица фактори, както и да е на генетична основа. Косата има нужда от витамини и минерали, които да я поддържат здрава и силна.

Причина за косопада също може да бъде дефицитът на някои от тези полезни вещества. През зимния период косопадът се засилва, затова е добре да предприемем навременни мерки и да снабдим организма си с необходимите витамини. Сред най-важните за косата са цинк, желязо и витамин Е, но има и други, които ще разгледаме в следващите редове. 

Най-простият и ефективен трик против косопад, за който не сте и предполагали!

Косопада е честосрещан проблем при редица хора и причината за него могат да бъдат редица неща - стрес, ген, здравословен проблем. При ...

Важно е да споменем, че статията е с информативна цел, ние не сме лекари и не предписваме хранителни добавки, затова преди предприемането на подобни действия задължително се консултирайте с вашия лекар.

Витамин А

Витаминът е важен за растежа на всички клетки в организма, включително влияе и на състоянието на косата ни като най-бързо растяща тъкан. Витамин А участва и в отделянето на себум, необходим за хидратирането на скалпа и подхранването на косата.

Дефицитът от витамина може да е причина за появата на косопад и оредяване на косата, но не бива да започваме лечението сами, без да сме извършили необходимите изследвания и консултации със специалист. Неговият прием не бива да се надвишава, защото може да причини проблеми със здравето. 

Витамин А може да си набавите от някои храни – моркови, тиква, сладки картофи, спанак, червено месо, черен дроб и др.

Най-честите причини за загуба на коса

Губим коса през цялото време и това е напълно нормален физиологичен процес. Всеки ден около 100 косъма падат, а на тяхно място започват...

Биотин

Витамин В7 или по-познат като биотин, е един от най-известните витамини, свързани със здравето и растежа на косата. Някои изследвания сочат като причина за косопад дефицита на витамин В7. Останалите витамини от В група също имат принос за състоянието на косата, защото синтезират червените кръвни клетки, транспортиращи кислород и хранителни вещества до космените фоликули и скалпа. Сред храните, богати на биотин, са бадемите, сладките картофи, доматите, овесените ядки и др.

Витамин С

Знаем, че витамин С е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали в организма, както и участва в синтезирането на колаген. А колагенът от своя страна е важен за доброто състояние на кожата и косата ни. Витаминът също спомага за абсорбирането на желязото, отново необходимо за здравето на косата ни. Витамин С си набавете чрез цитрусови плодове, червени чушки, киви, домати и др.

Витамин D

Как да се преборим с есенния косопад?

Есенният сезон се характеризира не само с ветровити нощи, пожълтели листа, красиви пейзажи от умиращата природа и последните топли дни ...

Витаминът е важен за укрепването на ставите, костите и зъбите, подсилва имунната система и метаболизма, но и се грижи за растежа на косата. Слънчевите лъчи ще ви доставят необходимия витамин D през пролетно-летния период, но в студените дни наблегнете на храни като месо, риба, яйца, млечни продукти, гъби, портокали и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com