Кравите могат да предсказват дъжд

29990
Кравите могат да предсказват дъжд

Кравите могат да предсказват кога ще завали, установиха американски учени, предаде БГНЕС.

Те открили, че кравите стоят изправени повече, когато е горещо, което доказва, че има определена връзка между поведението им и времето. Кравите лежат, когато е студено, а това в повечето случаи предвещава валежи.

Изследването потвърждава вярванията в британския фермерски фолклор, че гледката на стадо животни, които лежат на полето, е добър знак, че ще завали. Учените животновъди от университетите в Аризона и в Северозападно Мисури изследвали конкретно температурата на тялото на кравите в Американския запад, защото, когато им е прекалено горещо, дават по-малко мляко.

Изследователите открили, че кравите стоят прави по-дълго, когато е горещо, защото това им помага да намалят телесната си температура. Излагайки по-голяма част от повърхността си, топлината в тялото им се разпръсва във въздуха. Когато на кравите им е прекалено горещо, те пръхтят повече, ядат по-малко и произвеждат по-малко мляко.

Кравите лежат, когато искат да запазят топлина и енергия, а фермерите в особено горещи климатични пояси трябва да карат стадата си да лежат повече. Както всеки човек, интересуващ се от метеорология знае, дъждът обикновено е предшестван от ниско налягане, което лесно може да бъде засечено и е също така знак, че става студено. Ако кравите губят топлина, като стоят, откриването на настъпването на по-студено време ще ги накара да легнат.

Учените планират да осъществят нови изследвания как реагират кравите на други аспекти на времето, включително на влажността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com