Къде се намира най-старата часовникова кула в България?

15933
Къде се намира най-старата часовникова кула в България?
Снимка: iStock/Guliver

Ако искаме да разберем колко е часът днес, поглеждаме телефона си. Дори ръчните часовници не се използват вече с такава цел, а само като аксесоар. Преди няколко века, обаче, хората са поглеждали към часовниковите кули, които  не само показват времето, а някои от тях са истински архитектурни шедьоври.

Първите часовникови кули се появяват в България още през 14-ти век. Такива има в почти всички по-големи градове, като за тази цел често се използват камбанариите на църкви или по-високи административни сгради - кметства, покрити пазари, полицейски участъци и др.

Кой е най-слънчевият и топъл град в България ?

Знаете ли къде е най-старата часовникова кула в България?

В Етрополе

Построена е през 1710 г. от майстор Тодор. Най-напред е замислена като наблюдателна и отбранителна кула, за което подсказва конструкцията с отвори на трите й страни. Иззидана е от речен камък и бигор и е висока около 20 м. Каменната основа е от камък, украсен и укрепен с 14 хоризонтални пояса с дъбови греди. Във вътрешността има дървена стълба с две площадки. През 1821 г. кулата е преустроена от майстор Дидо, който прави часовниковия механизъм, а камбаната е взета от разрушената от турците църква на манастира “Св.Атанас”.

Етрополе назад в годините

Градът е сгушен в прегръдките на Средна Стара планина и впечатлява с богата история. Разположен е сред живописната котловина на река Малки Искър, под връх Баба, висок 1787 м.
Първите заселници в района на днешния град са траките от племето трибали. Дълго време градът се намира на важен кръстопът, който свързва Дунав с Македония и Тракия близо до 2 стратегически старопланински прохода - Етрополски и Златишки. През Средновековието оттук преминават редица военни походи. Местоположението и природните условия в района са благоприятни за стопанското му развитие и търговията още от най-древни времена.  

Как е името на най-южния град в България?

През 16-17 в. Етрополе се развива като важен рударски и занаятчийски център. Добиват се злато, сребро, мед и желязо. Разработването на рудните залежи помага за бурното развитие на много занаяти, свързани с обработването на метали - ковачество, медникарство, ножарство, златарство. Архивни данни от 1820 г. в Етрополе изброяват развитието на 42 занаята.
Икономическият подем на града дава възможност за разцвета на просветата и книжовността. В манастира “Св. Троица”, разположен на 5 км от града, възниква Етрополската книжовно-просветна и калиграфско-художествена школа. Запазени са 76 тома ръкописи - ценни документи в съкровищницата на българската литература.

Етрополе днес

В Етрополе живеят около 10 000 души. Днес градът е привлекателно място за исторически, културен и религиозен туризъм.
Сред задължителните туристически обекти са Часониковата кула, символ на града, Историческият музей и манастирът “Света Троица”.

Интерес представлява уникалният тракийски празник “Свети Атанас”, свързан с посрещането на бог Сабазий, изпращането на зимата и гоненето на злите духове. Чества се всяка година през последната неделя на месец януари. В навечерието на празника се събират посетители от цялата страна, които изкачват връх “Свети Атанас”. Палят огньове, греят ракия, вият хора и се кичат с бръшлян и кокичета като символ на пролетта.

И днес в Етрополе се чества Празникът на етрополските зетьове. През 1971 г. за пръв път зетьове от цялата страна се събират тук, за да се повеселят. Дълги години почетен председател на празника бе големият български актьор Григор Вачков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com