Къде се намира паметникът на Райна Княгиня?

9870
Къде се намира паметникът на Райна Княгиня?

На въпроса къде се намира паметникът на Райна Княгиня – смелата и родолюбива българка Райна Футекова, наречена Княгиня, ушила главното въстаническо знаме за Априлското въстание на Панагюрския революционен окръг едва 20-годишна възраст, не можем да отговорим еднозначно. И това не е поради незнание или липса на факти, а тъй като на територията на страната ни са разпръснати няколко паметника на учителката и акушерката, за която свободата била най-висша ценност и благо.

Всеки паметник заслужава поклонение и цвете, което с крехкостта и живота си да остави контрастна следа върху твърдата му гръд, всяка светла личност заслужава своя паметник, а колкото по-значима е тя и колкото по-дълбока следа е оставила в народната памет, толкова повече са издигнатите и посветените на нея паметни знаци, за да бъдат съхранени за идните поколения родолюбивите дела и подвизи на лицето, заслужило паметник.

Къщата на Райна Княгиня в София ще стане музей

Паметникът на Райна Княгиня

Когато обсъждаме къде се намира паметникът на Райна Княгиня, следва да отбележим, че не един, цели 7 са паметниците, издигнати като израз на преклонение пред смелата българка. Само два от тях обаче са самостоятелни – този в град Панагюрище, където тя е ушила въстаническото знаме, издигнат през 2006 година, и мраморна скулптура в двора на къщата- музей „Райна Княгиня“, която е паметник на културата и едно от най-посещаваните места в Панагюрище. Къщата-музей е скътала зад стените си копие на знамето, което също е ушито от Райна Княгиня по случай 25-годишнина от въстанието, за да остане като реликва за поколенията. Други паметници на родолюбивата българка откриваме в:

-  Ботевград и Трявна, където скулптури, наречени „Свобода или смърт“ пресъздават смелостта и силата на духа на българката в годините на робството. Женските фигури в тези композиции, шиещи знамена, са събирателен образ на българката, дала живота си за Освобождението. Те не са наречени на Райна Княгиня, но образът ѝ прозира от знамето, което жените държат в ръцете си.

-  Фигурата на Райна Княгиня, яхнала кон, устремен към свободата, развяла знамето, изваяно из под пръстите ѝ, част композицията на Мемориален комплекс „Априлци“ в град Панагюрище. Паметникът пресъздава реален момент от историческото ни минало – в деня на освещаването на знамето Райна Княгиня по молба на гражданите повежда тържествената процесия, възседнала кон, препасана със сабя и револвер. Именно този момент е съхранен за идните поколения във фигурата, която е част от знаменития мемориален комплекс.

Възстановяват къщата на Райна Княгиня в София

-  Барелеф на Райна Княгиня в китното градче Роман, близо до град Мездра, област Враца, върху фасадата на училище, носещо името ѝ – ПУ „Райна Княгиня“.

-  И отново в Панагюрище – паметна плоча на мемориалната стена в Историческия музей, чиито надпис оставя на поколенията познанието за делото на Райна Княгиня: „Легендарна знаменоска на Панагюрските въстаници, извезала Главното знаме на Априлското въстание през 1876 г.“

Историята на Райна Княгиня

Освен къде се намира паметникът на Райна Княгиня, в случая паметниците, вероятно се вълнувате и каква е съдбата на смелата българка. Основно се знае и коментира същността ѝ, смелостта, делата, ушиването на знамето, но не и последвалите събития, които за малко да не струват младостта и живота ѝ. Тя е заловена, изтезавана и осъдена на смърт, но спасена от чужди дипломати. До Освобождението живее в Русия, където следва акушерство, написва своята автобиография и става настойник на 32 спасени деца от Панагюрище, а след Освобождението е съпруга на кмета на Панагюрище и учителка в Търново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com