Къде се поставя климатикът в стаята – ето къде е най-доброто място

87640
Къде се поставя климатикът в стаята – ето къде е най-доброто място
Снимка: iStock

Климатикът е един от най-икономичните и удобни начини за отопление и охлаждане, с който времето определяте вие. За да си върши ефективно работата, важни са не само брандът, енергийният клас, големината, мощността му, но и къде се поставя климатикът в стаята. И докато повечето потребители са информирани относно поддръжката на уреда и значението на характеристиките му, то най-подходящото място за инсталация остава тема табу и повечето избират просто стената, която им е най-удобна и празна. Това обаче е грешка, която може не само да увеличи сметката ви за електроенергия, но и да ви разболее. Буквално.

Къде се поставя климатикът в стаята?

Когато избирате местоположение за инсталация на уреда, следва да имате предвид тези фактори, определящи избора:

-  През лятото климатикът не трябва да е на директна и пряка слънчева светлина, защото това ще намали ефективността му и ще затрудни работата му по охлаждане на помещението. В идеалната ситуация климатикът трябва да се монтира от северната или източната страна на вашия дом, така че домът ви да може естествено да засенчи вашия климатик от слънцето през най-горещата част от деня. Това важи и за външното тяло на уреда.

6 съвета как да пестим ток с климатик през зимата

-  Имайте предвид, че уредът не обича да е на топло. Ако имате камина и все пак инсталирате и климатик, не го поставяйте до нея. Важно е да е далеч от източници на топлина.

-  Особено много внимавайте с външното тяло на климатика и близостта на дървета над него. Иглолистните иглички запушват частите на уреда, инсталирайте далеч от иглолистни дървета. Всъщност е добра идея да инсталирате на стена, която е по-далеч от дървета като цяло, тъй като опасност за него са не само листа и иглички, но и малки клончета, счупени от вятъра.

-  По отношение на най-адекватната височина, на която да го поставите на стената в стаята, изберете възможно по-високата. И все пак – нека не докосва тавана, това също би било грешка. Защо височината е важна, когато се колебаем къде се поставя климатикът в стаята? Топлият въздух се издига нагоре, поради което през лятото, за да охлади стаята, е добре да възможно най-високо. През зимата просто го насочете да духа надолу, тъй като топлият въздух сам се издига нагоре, няма смисъл и самият уред да духа в тавана.

Вентилатор или климатик? Ще се изненадате кое е по-вредно

-  Специалистите препоръчват на колебаещите се къде се поставя климатика в стаята монтажът да се осъществява на по-дългата стена, ако има такава възможност, за да се осъществи по-ефективно разпределяне на въздушния поток.

-  Преценете и как ще е най-удобно да се почиства и обслужва. Ако го монтирате на място, където това е трудно, ще обслужвате по-рядко климатика и така ще затрудните работата му и ще застрашите изправността му, а той ще работи по-неефективно.

-  Ако се колебаете къде се поставя климатикът в стаята, в която спите, задължително е да не е срещу спалнята ви, за да не духа във вас горещият въздух и да ви причини дискомфорт, както и да не настинете и да не се схванете през лятото от ледената струя, насочена срещу вас, докато спите. Центърът на стената, която е перпендикулярна на позицията ви за сън, е подходящо място. Същото важи и за дивана в дневната, нека климатикът не е срещу него, а ако случайно това се окаже единствената опция, която пък отговаря на другите условия, насочете струята на уреда към земята, а не срещу вас.

Какви рискове крие домашният климатик?

Къде да не поставяте климатика в стаята?

-  Сериозна грешка, която ще намали ефективността на уреда и ще увеличи консумацията, е да поставите климатика над гардероба, където ще бъде силно затруднена циркулацията.

-  Мястото над вратата, макар да изглежда много удобно от гледна точка на това, че е празно и няма как да бъде оползотворено, също е сред най-грешните възможни решения, които потребителите могат да направят, когато се чудят къде се поставя климатикът в стаята.

-  Ако ви е грижа за телевизора или другите уреди в дома ви, не го поставяйте над тях. Може да изпусне капка и да повреди електроуреда, разположен под него.

-  Не е добра идея да монтирате климатика в кухнята като цяло, и то не само, защото не е добре да е над електроуреди или до печката и фурната, а защото там ежедневно има изпарения от готвенето, дим и други, които лесно повреждат климатика. Монтирайте по-мощен в съседно помещение и при нужда отваряйте вратата, за да се стопли или охлади и кухнята, разбира се не по време на самото готвене, ако не искате апартаментът ви да мирише на ястия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...