Лекар: 5 начина, които ще ви помогнат да понижите своя холестерол

6794
Лекар: 5 начина, които ще ви помогнат да понижите своя холестерол
Снимка: iStock

Холестеролът е мастно вещество, което доста наподобява восък. Част от него идва от храната, която консумираме, а останалата се произвежда от самия организъм. Холестеролът има няколко предназначения. Той е необходим на тялото, за да произвежда хормони и здрави нови клетки. Прекомерното количество лош холестерол обаче може да доведе до редица проблеми със здравето.

Какви видове холестерол има ?

Липопротеин с ниска плътност (LDL) – нездравословен холестерол, който води до запушване на артериите и нивото му не трябва да е по-високо от 100 mg/Dl.

Липопротеин с висока плътност (HDL) – здравословен холестерол, който помага да се изчисти LDL холестерола от артериите и неговите стойности трябва да бъдат от 60 mg/Dl нагоре.

До какво може да доведе високият холестерол ?

Когато в кръвта има прекалено голямо количество холестерол, той започва да се натрупва в кръвоносните съдове и да се образуват плаки. Те втвърдяват и спестяват артериите, като по този начин преминава по-малко кръв. Някоя плана може да доведе до вътрешна рана и да се образува кръвен съсирек на мястото на нараняването, който ако се задържи в коронарната артерия на сърдечния мускул, може да блокира притока на кръв и да доведе до сърдечен удар. Кръвен съсирек може да се придвижи и до кръвоносен съд, който захранва мозъка и ако се наруши притокът на кръв към мозъка, човек може да получи инсулт.

Какво представлява LDL холестеролът и защо трябва да го следите?

Как да намалите количеството на холестерола в кръвта ?

Може да окажете влияние като промените своя хранителен режим, започнете да спортувате редовно и като цяло водите здравословен начин на живот. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да понижите холестерола:

Отървете се от излишните килограми – хранете се здравословно, спортувайте редовно и се опитайте да намалите килограмите си, ако са наднормени. Ако успеете да свалите 5-10% от теглото си, значително ще подобрите нивата на своя холестерол.

Променете начина си на хранене – консумацията на правилните храни ще доведе до понижаване на LDL холестерола и до повишаване на HDL. Трябва обаче да промените начина си на хранене за цял живот, а не само за определен период от време. Избягвайте наситените и трансмазнините, които повишават LDL холестерола. Наситени мазнини има в червеното месо, пълномаслените млечни храни и преработените меса.

Трансмазнините се произвеждат чрез процес, който използва водород, за да превърне течното масло в твърда мазнина. Те се използват от производителите на храни, защото помагат на пакетираните храни да бъдат свежи за по-дълъг период от време. Трансмазнините обаче са вредни за артериите. Те не само повишават LDL холестерола, но и понижават HDL холестерола. Храни, които съдържат трансмазнини, са всички fast food, пакетирани храни и пържени.

Препоръчваме ви да си набавяте мазнини от мононенаситени и полиненаситени източници като:

  • Ядки като орехи и пекани.
  • Соя.
  • Мазни риби като риба тон, сьомга, пъстърва и др.
  • Семена.
  • Авокадо.
  • Зехтин, рапица, шафран, слънчоглед и гроздови семки.

Лекар: Този вкусен плод вдига холестерола

Спортувайте редовно – редовните физически упражнения ще окажат благоприятен ефект както върху HDL холестерола, така и на целия организъм. Опитайте се да ходите повече, да посещавате фитнес или групова тренировка и да поддържате тонуса на своето тяло.

Спрете цигарите – пушенето може да доведе до рак и белодробни заболявания, а химикалите в цигарения дим увреждат кръвоносните съдове и ускоряват натрупването на плаки в артериите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кога е най-добре да се пие черен чай
Кога е най-добре да се пие черен чай

Черният чай е популярна напитка по целия свят заради своя богат вкус и свойства. Но дали знаете, кога е най-подходящото време да се насладите на...