Лекар: До какво води редовната консумация на тиква ?

23139
Лекар: До какво води редовната консумация на тиква ?
Снимка: iStock

Вече сме в сезона на вкусните тикви. Есента е вече тук с цялата си прелест и е време да започнем консумацията на всички есенни плодове и зеленчуци, които ни предлага природата.

Нека видим с какво е толкова полезна тиквата:

Намалява риска от развитие на ракови заболявания – тиквата е изключително богата на витамин А и поради тази причина намалява риска от развитие на някои видове рак като рак на простата или белите дробове.

Подобрява качеството на сън – тиквените семки са богати на триптофан – аминокиселина, която подпомага производството на серотонин и подобрява качеството на сън.

Увеличава количеството на бета-каротин – тиквите, морковите и сладките картофи са богати на бета каротин. Организмът го преобразува във витамин А. Бета каротинът е изключително полезен за зрението, помага на правилното функциониране на сърцето, бъбреците, белите дробове и др., спомага за работата на репродуктивната система.

Рецептата на баба за най-вкусната печена тиква

Бори се с високото кръвно налягане – оранжевият цвят на тиквата показва, че тя е богата на калий, което е важно за понижаване на кръвното налягане. Суровите тиквени семки са богати на минерали и растителни стероли, които повишават нивата на HDL холестерола и помагат за поддържане на перфектно кръвно налягане.

Повишава имунната система – тиквата е богата и на витамин С, витамин Е, желязо и фолиева киселина, които укрепват имунитета, което е важно, особено през есента, когато има най-различни вируси. Когато по-често консумирате тиква, то ще помогнете на имунните клетки да работят по-добре и по този начин по-рядко ще боледувате и по-бързо ще оздравявате.

Има благоприятен ефект върху състоянието на кожата – бета каротинът има антиоксидантни свойства и се бори с ефектите на стареете на кожата, както и облекчава възпалителните процеси.

Бори се с излишните килограми – тиквите съдържат голямо количество фибри и малко калории. Определено това е перфектната комбинация, особено ако искате да хапнете нещо сладко, но без да си развалите хранителния режим. Увеличаването на фибрите подобрява храносмилането и засилва метаболизма.

Тази вълшебна супа от тиква гони вирусите надалеч!

Богата е на калий – високото съдържание на калий намалява риска от инсулт, диабет тип 2 и камъни в бъбреците. Калият може да повиши и минералната плътност и да подобри здравето на костите.

Определено може да се каже, че тиквата е много полезна. За да извлечете максимума от нея обаче, трябва да избягвате обработването, добавянето на захар и други подсладители. Диетолозите препоръчват да се консумира печена, на тиквено пюре, тиквен хумус или да си направите супа от тиква. Разбира се, не пречи от време на време да си приготвите и друго ястие с тиква – тиквено ризото, тиквени нудъли, тиквен пай и др.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com