Лекар: Това определено са най-добрите зеленчуци за детокс

2033
Лекар: Това определено са най-добрите зеленчуци за детокс
Снимка: iStock

С наближаването на лятото детоксът започва да се използва усилено не само от дамите, но и от мъжете. Подобна процедура е силно препоръчителна, тъй като токсините, които се намират в организма, компрометират повечето ключови процеси и отслабват системите на тялото ни. 

Как да проведем детокс? 

Освен че трябва да премахнете вредните си навици и да въведете някои храни в диетата си, които ще помогнат за премахването на токсините. Нека разберем кои зеленчуци са най-подходящи за детоксикация!

Задължително трябва да премахнем токсините, които се натрупват в организма в резултат на неправилно хранене, богато на трансмазнини, консерванти и захари. Те са повлияни и от стимуланти, тютюнопушене и пиене на алкохол. 

Разбира се, не е без значение и фактът, че живеем в замърсена околна среда, която трови организма ни. Наличието на токсини в организма го натоварва много, особено черния дроб и бъбреците, които трябва да вършат повече работа, за да се освободят от нездравословните вещества. 

Как да разберем кога тялото ни се нуждае от детоксикация – ето признаците:

-    Усещате постоянно чувство на умора.
-    По кожата се появяват петна и акне.
-    Сух и блед тен.
-    Появяват се допълнителни килограми.
-    Стомашни проблеми.
-    Честотата на изхожданията се променя.
-    Тялото страда от леки инфекции.

Как да детоксикирате тялото си?

Ако искате да се отървете от токсините от организма, си струва да промените начина си на хранене и да прибегнете до употребата на натурални продукти, които подпомагат черния дроб и бъбреците в тяхната усилена работа. 

В допълнение към това си струва да включите няколко правила, които ще улеснят процеса, но които ще се превърнат в успех, подобрено благосъстояние и по-силно тяло. 

На първо място забранена е употребата на стимуланти, консумацията на мазни храни (с изключение на студено пресовани масла, консумирани сурови) и силно преработени храни. 

Освен това е по-добре да се въздържате от черен чай и кафе и вместо това да пиете много вода или билкови отвари (например коприва, мента, маточина или лайка). 

Основата трябва да бъде източник на фибри, които могат да се намерят в зърнените храни, ориза и продуктите от пълнозърнесто брашно. 
Разбира се, те могат да бъдат открити и в зеленчуците и плодовете. Първите могат да бъдат солидна основа в менюто ни. 

Зеленчуци за детоксикация

Зеле

Най-често се сещаме за зелето през есента, когато го приготвяме за туршия. Бялото зеле обаче си заслужава да се консумира през цялата година и е непростимо да не присъства в менюто през сезона. 
Какво ни предлага зелето?

То е пълно с витамини (A, B, C, E, K) и антиоксиданти. Както знаем, именно те помагат за извеждането на токсините от организма, а също така подобряват състоянието му. Излишно е да споменаваме, че бялото зеле е нискокалорично, а кулинарните му възможности: неограничени.

Броколи

Броколите, зеленият братовчед на карфиола, все по-често намират място на трапезата ни и това е много добре! От тях могат да се приготвят толкова много ястия, че е трудно да се преброят на пръстите на едната ръка. 

Броколите могат да се консумират сурови, да се добавят към салати, да се пекат, но и да се бланшират, което разширява спектъра от възможности. 

Разбира се, броколите ни предлагат много витамини и минерали, но най-ценен е сулфорафанът, който се причислява към естествените антиоксиданти.

Листа от магданоз

Листа от магданоз - ако досега сте третирали тази зелена част от популярния кореноплоден зеленчук като гарнитура за супи, време е незабавно да скъсате с това убеждение. 

Зелени и ароматни, листата от магданоз са чудесна основа за сосове, песто, пасти или смутита. Той е ценен източник на витамин С, който най-често свързваме с благоприятното му въздействие върху имунитета ни. 
Струва си да знаем, че това вещество укрепва кръвоносните съдове и, най-важното, ефективно подпомага детоксикацията.

Чушки

Чушките трябва да се консумират сурови и да се хрупат възможно най-често. Този нискокалоричен зеленчук трябва да се третира като закуска, което ще ни позволи да контролираме по-добре глада си. 
Чушките са зеленчук, който съдържа огромно количество витамин С, за който е известно, че помага да се отървете от токсините.

Краставици

Когато сезонът на краставиците е в разгара си, всеки прави таратор за обяд или вечеря, а в края на лятото ги затваря в буркани. Добрата стара краставица, подобно на чушките, трябва да се похапва възможно най-често. 

В зеления зеленчук има много вода, която е от съществено значение за детоксикацията. Краставицата съдържа и силиций, така че нека не се учудваме, когато едновременно с това се подобри и цветът на лицето ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com