Лекарите обясниха как да приготвяте барбекю, без да навредите на здравето си

1331
Лекарите обясниха как да приготвяте барбекю, без да навредите на здравето си
Снимка: utroja0 / Pixabay

Топлото време и дългите неработни дни през май са благоприятни за пътувания сред природата и на село. Много хора по това време предпочитат да приготвят барбекю. Диетолозите предупреждават за особеностите на готвене на месо на огън, което ще помогне да не натрупате наднормено тегло.

Препоръчително е месото да се маринова с естествени подправки, като се контролира съдържанието на сол. Предпочитат се маринати с ниско съдържание на мазнини, например с лимонов сок или нискомаслен кефир. Маринатата ви позволява да омекнете съединителната тъкан, така че месото да стане по-сочно.

Kак да организирате барбекюто, за да не навредите на стомаха и фигурата?

С настъпването на топло време много хора излизат сред природата за барбекю. А през празниците и дългите почивни дни е трудно да спазват...

Можете също да използвате риба за печене на дървени въглища. Подходящи и мастни сортове, богати на ненаситени мастни киселини. Това важи особено за хора със сърдечно-съдови заболявания.

Диетолозите твърдят, че барбекюто върви добре със зеленчуци. Хората, които не са с наднормено тегло, могат да си позволят всякакви зеленчуци, включително картофи. Тези, които имат излишни килограми, е добре да избягват нишестените зеленчуци и да слагат на скарата тиквички, патладжани, чушки, лук.

Любителите на барбекю трябва да приготвят порция не повече от една длан с парче месо с дебелина не повече от сантиметър със зеленчукова гарнитура.

За добро здраве е необходимо да се ядат 0,25 g протеин на килограм телесно тегло на едно хранене. Именно този обем се усвоява добре от тялото. Тоест, за човек с тегло 80 кг това е около 20 г протеин. Ако говорим за барбекю, то това са 80 г свинско филе, 100 г пилешко или сьомга филе. Това е размерът на порцията, който е безопасен и полезен.

Барбекюта – защо е хубаво да имате подходящото под ръка

Какво представляват барбекютата и до колко могат да се приемат като функционални съоръжения за приготвяне на скара? Много от домакинств...

Най-безвредното за здравето барбекю ще бъде приготвено от постни меса. Диетолозите препоръчват да се изключат овъглени парчета, тъй като те могат да съдържат канцерогени. Шиш кебап трябва да се използва с повишено внимание от хора, страдащи от подагра, заболявания на стомашно-чревния тракт, както и деца поради незрялост на храносмилателната система.

Според диетолозите, на масата трябва да има много зеленина. Това е важно, тъй като зеленчуците и зелените подправки дават усещане за ситост. Лекарите призоват хората да не се увличат по алкохолни и сладки газирани напитки, а да ги заменят с лимонада, компот или домашно приготвена плодова напитка.

За да не доведе до излишни килограми барбекюто, трябва да изберете правилните сортове и разфасовки месо, както и да знаете как най-добре да ги приготвите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com