Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен начин да срешете упорита котка, без да бъдете ухапани или одраскани

17 април 2024, 17:11 часа

Котката ви линее, но не ви позволява да разресвате козината й? Стилист разказа как да „опитомим“ упорития домашен любимец. И специална ръкавица няма да помогне тук.

Много собственици на котки се сблъскват с проблеми, когато става въпрос за разресване на козината им. Домашният любимец от нежно и привързано животно моментално се превръща в демон на ада, съска, драска и хапе, а при вида на ръкавица или фурминатор се „разтваря“ в котешкото разстояние. Ние решихме да попитаме грумър как да подстригваме упоритата си котка и дали е възможно да й дадем някакви успокоителни.

Елизавета Волк каза, че по време на работата си е разработила ясни принципи, към които тя, нейните служители и студенти се придържат. Един от тези принципи е да не правите нищо на животното, което може да му навреди. Не даваме успокоителни и приспивателни, казва експертът. Преди да започнат да разресват домашния любимец, администраторите молят собствениците да отговорят на въпроси дали котката е била подлагана на тази процедура преди, на колко години е животното, как се отнася към непознати и т.н.

Топ 10 на едни от най-красивите породи котки

Нужно е да се знае, че стопаните все по-често клеветят любимците си. По правило ни уверяват, че котката има характер. И веднага предупреждаваме, че ако животното се държи агресивно или нервничи, няма да можем да продължим процедурата. За онези котки, които ходят редовно и знаем, че понякога се изнервят, имаме право да даваме специални билкови капки няколко дни преди процедурата, споделя Волк.

Тези лекарства не дават седативен ефект, тоест котката се държи както обикновено и може да бъде агресивна, но тялото и сърцето й ще бъдат много по-лесни за „превземане“. Тези капки обаче могат да се дават само с разрешение на ветеринарен лекар.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

Освен това, винаги молим собствениците да присъстват на процедурата, за да може котката да се чувства спокойна. Има огромна разлика между подстригването у дома и при грумъра. Изобщо не препоръчвам чесане с ръкавици. В допълнение към професионалното разбиране как да направите това, котките по-лесно понасят процедурата в кабинета на грумъра. Това е много честа история, когато котките хапят стопаните вкъщи, но се държат като душици при фризьора, обобщава специалистът.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес