Логото на руския McDonald's е копирано от португалска компания за животинска храна?

4667
Логото на руския McDonald's е копирано от португалска компания за животинска храна?
Снимка: Getty Images

Логото на руския аналог на McDonald’s – веригата ресторанти „Вкусно и точка“, напълно съвпада с това на португалска компания за... животинска храна. Това пишат беларуската опозиционна телевизия NEXTA и украинското издание Dev, позовавайки се на публикация на украинския журналист Сергий Митяев.

Сравнението между двете лога бързо се разпространи в социалните мрежи и предизвика иронични коментари. Това на „Вкусно и точка“ е червен кръг, символизиращ бургер, и две наклонени оранжеви линии отстрани, представляващи пържени картофки. Логото на португалската компания Matosmix е почти същото – с изключение на това, че кръгът е по-малък, линиите – по-дебели, а цветът е жълт. И в двата случая фонът е тъмнозелен.

Критиците на новото лого на руските ресторанти го определят и като подобно на това на веригата хотели Marriott.

От уебсайта на португалската фирма става ясно, че е основана през 1974 г. от Мануел Родригес Матос, който от ранна възраст се е посветил на търговията със селскостопански продукти и храни за животни. Matosmix е получила настоящото си название през 1998 г.

Припомняме, че на 14 март McDonald’s затвори 850 ресторанта в Русия заради войната на Кремъл в Украйна и санкциите срещу Владимир Путин. На 16 май компанията обяви изтеглянето си от Русия и бизнесът ѝ бе продаден на петролния магнат Александър Говор.

На 12 юни бившите ресторанти на американската компания отвориха с ново име, визия и обновено меню. Официалното откриване на „Вкусно и точка“ беше на Пушкинския площад в Москва, където преди 32 г. отваря първият ресторант на McDonald’s в страната. Тържественият дебют съвпадна с празненствата за Деня на Русия, когато се отбелязва създаването на Руската федерация.

Менюто е с променени наименования, но всъщност повечето сандвичи са същите. Служителите също са от стария персонал на McDonald's. Те запазват работата си за най-малко за две години.

Според Reuters - менюто на "Вкусно и точка" е по-малко и в него липсват Big Mac и други популярни бургери. Сандвичите са по-евтини. Двоен чийбургер например е 123 рубли – или 2,30 долара, а в McDonald's той е струвал 160 рубли.

Планът е до края на юли отново да заработят около 200 ресторанта, преобразувани във „Вкусно и точка“, а всички 850 да започнат да функционират до края на лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com