Лошо ли е всъщност да си бъркате в носа?

3985
Лошо ли е всъщност да си бъркате в носа?
Снимка: iStock

Повечето хора са виновни за тази социално неприемлива практика от време на време, но използвайте сдържаност: ровенето в носа може да е вредно.

Може да направите отвратена физиономия, когато забележите, че човекът, който чака в колата си на червената светлина до вас, си чопли носа, но признайте си, вероятно и вие правите това поне от време на време. И макар че може да е естественият вариант, когато няма кутия с кърпички наоколо, това може да е лошо за вас. Основните причини, поради които хората изпитват нужда да чоплят носа си, е да го изчистят или да облекчат сърбежа.

Как да спрем обилното кръвотечение от носа в домашни условия

Кървенето на носа е доста често срещан проблем. Обикновено лекарите го отдават на слаби капиляри. Този проблем е доста неприятен, защот...

Колко често трябва да се къпем наистина

Чопленето на носа може да причини протърквания и кървене в ноздрите ви. Това не е много вредно, но когато микробите от ръцете ви попаднат в носния ви проход, това може да причини респираторна инфекция.

Имате бактерии под ноктите си и когато си чоплите в носа, някои от тези бактерии могат да влязат там и да увеличат риска от инфекция. Това е често срещан начин да получите настинка – докосвате заразена повърхност, след това чопвате носа си и разпространявате инфекцията върху себе си. Ако гризете ноктите си, рискът от инфекция е още по-висок. Това е една от ежедневните грешки, които могат да повишат риска от настинка. Ето защо Центровете за контрол и превенция на заболяванията съветват да не докосвате очите, носа или устата си с немити ръце.

В някои екстремно най-лоши случаи или случаи на хронично бъркане в носа, хората са раздразнили носа си толкова много, че са разкъсали дупка в носната си преграда, тънката хрущялна тъкан, която разделя ноздрите ви.

Помислете за използването на овлажнител, който ще овлажнява въздуха у дома, или да вземете парен душ, за да омекотите ситуацията в ноздрите си. Използването на спрей с физиологичен разтвор или изплакване с физиологичен разтвор може да помогнете за отмиването на лигавицата по безопасен и нежен начин.

Скрити признаци: Защо носът ви сърби?

Всеки знае много малки признаци, които хората често следват по навик. Разпиляна сол – ще има кавга, паднала вилица - чакайте гост...

Произходът на тази дума ще ви засрами

Децата, които са най-известни с това, че имат пръст в носа си, понякога не осъзнават колко дразнене причиняват, а понякога това може да доведе до кървене от носа.

Така че, следващия път, преди да посегнете към носа си, помислете колко микроби има по ръцете ви, може би вместо това посегнете към кърпичка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com