Любопитни факти за семената на растенията

4890
Любопитни факти за семената на растенията
Снимка: ulleo / Pixabay

Благодарение на факта, че животът на растенията, тоест тяхната способност за размножаване чрез семена, може да се запази в малките, но достатъчно здрави „контейнери“ - наричани от хората „плодове“, те лесно се разпространяват по цялата планета. Особено някои дребни и леки плодови капсули, оставащи невредими в продължение на много години, позволяват на семената на различни растителни видове да пътуват на големи разстояния.

1. През 1954 г. при разкопки били открити семена от арктическа лупина ( по принцип, обикновената лупина е наричана още „вълчи боб“, ама тук явно става дума за боба на арктически бели вълци, кой знае... ). Както се изяснило по-късно, семената били прекарали най-малко 10 хиляди години в замръзналата тиня покрай праисторическа река. Учените съхранявали тази находка в топла и суха стая около 12 години. Веднъж към семената проявил интерес ботаник от Канада. След като създал всички условия за покълването им, той успял да получи от 6 семена напълно нормални, здрави растения.

Кога трябва да засадите семената, ако искате да имате страхотна градина

Първите месеци от новата година обикновено са най-подходящият период за засяване на семена. Пазарът разполага с разнообразни продукти, ...

2. Вулканът Кракатау, който изригнал през 1883 г. в Индонезия, унищожил целия живот на този остров. Въпреки това, 10 години по-късно учените, които пристигнали тук, просто не могли да познаят тази местност: възродени палми и папрати, десетки видове цветя и растения били запълнили цялото пространство. Учените все още опитват да разберат как се е случило такова невероятно възкресение и как семената на растенията са успели да оцелеят под потоците огнена лава.

3. Някои семена могат случайно да попаднат на някаква територия, движейки се както във въздуха, така и по водата. Например, добре познатите семена-“парашутчета“ на глухарчето, които прелитат от място на място. Или пък семената на кокосовата палма: попаднали във вода, те не потъват, а плават до най-близкия бряг и може да покълнат там.

4. Съществуват растения, които образуват извити семена, подобни на свредел. Острият връх им позволява да проникнат в земята достатъчно дълбоко, за да останат там и да покълнат.

5. Семената на някои растения (например, на репея или магарешкия бодил) имат специални кукички и бодли, които им помагат за пътуване „гратис“. Вкопчени в перата на птици или козината на различни животни, те лесно стигат до всяка точка на света.

Как да калим семената преди засяване, за да си гарантираме буен цъфтеж

Закаляването на семена се използва за топлолюбиви растения и им помага да са по-устойчиви на студения сезон. Този метод се базира на въ...

6. Най-бърз темп на растеж демонстрира бамбук от ядливия вид Phyllostachys edulis (по телевизията често показват как миловидните панди си го гризкат сладко-сладко), който се среща в дивата природа на Южен Китай. Само за денонощие той израства от семе до 40 см. А след 2 месеца растението достига 30 м височина, диаметърът му е около половин метър.

7. Тиквата с право се счита за шампион по отношение на размера на плодовете. Има тиква с официално регистрирано тегло над 92 кг, но в интернет се срещат твърдения за много по-големи екземпляри.

Преодолявайки дълги разстояния, семената на растенията могат да се озоват навсякъде, да пътуват и да се самозасеят в различни градове и държави. Ето защо не е изненадващо, че някои видове могат да бъдат намерени дори там, където никой специално не ги е посял.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com