Марианската падина – какво не знаем за нея?

35135
Марианската падина – какво не знаем за нея?
Снимка: Getty Images / Guliver

Мариан Тренч - гигантски белег на нашата планета. Най-дълбокото място на Земята, което едновременно очарова и ужасява. Въпреки че все още е обект на научни изследвания, използвайки най-модерната технология, вероятно никога няма да проучим напълно нейните тайни. Това очарователно място на картата на света вероятно ще остане неизследвано в продължение на много години. Независимо от това, ние научаваме все повече и повече за това всяка година. Ето най-важните факти и любопитни факти за Марианския път.

1. Марианската падина се намира в западната част на Тихия океан. Това е място, където се сблъскват две тектонски плочи: тихоокеанската и филипинската. Името си носи от Марианите, архипелаг от вулканични острови в Микронезия, на 200 км. Това е най-дълбокият океански изкоп в света. Марианската падина е дълбока до 11 034 метра под морското равнище или почти 7 мили навътре в сушата. Има формата на полумесец, а дължината му е над 2 542 км. Средната ширина на изкопа е почти 69 км. Това е като гигантски дълбок белег, водещ до центъра на Земята.

Откриха най-ниската точка на сушата на Земята

Най-дълбокото място на сушата се намира в източната част на Антарктида, под ледника Денман. Каньонът е на рекордните 3500 метра под мор...

2. Най-дълбокото място на Земята поставя много препятствия за учените и изследователите - вкл. няма светлина, температура, която  варира от 4 до 1 градуса по Целзий  и много налягане, което  е повече от 1071 пъти по-високо от стандартното атмосферно налягане на морското равнище. Там няма да срещнем дълбоководни риби, но това не означава, че тя има живот там.

3. Досега повече хора са стояли на повърхността на Луната, отколкото на дъното на Марианския проход. Само трима мъже в два пилотирани кораба достигнаха тази точка. Един от тях беше Джеймс Камерън, режисьор на филми като "Титаник" и "Аватар" и океанограф - казва експертът. През 2012 г.  Камерън се гмурка с един батискаф Deepsea Challenger на дълбочина 10 898 метра. Когато тръгнал, се оказало, че поради натиска в дънотo, лодката му се свила с цели 7 см, а самият той трябвало да седне в кабината с колене под брадичката.

4. Вече знаем, че Марианската падина е най-дълбокото място на Земята, но това все още може да не се хареса на нашето въображение. За да разберете колко голяма е тази падина, трябва да го сравните с най-високата точка на Земята - връх Еверест. Ако планината Еверест трябваше да бъде поставена в дъното на Марианския проход, върхът все още щеше да бъде над 2 км под морското равнище.

5. Въпреки че натискът е толкова голям, че може да смаже човек, има животински видове, приспособени към такива екстремни условия. Един от малкото обитатели на изкопа са гигантски гъбести едноклетъчни ксенофиофори, наподобяващи амеби. По време на експедицията през 2018 г. беше възможно да се наблюдават неизвестни видове риби от семейството на морското дъно на дълбочина 8143 метра. По този начин тази риба се превърна в най-дълбоко обитавания вид, познат на човека.

На дъното на Марианската падина - найлонова торбичка и опаковки от бонбони (ВИДЕО и СНИМКА)

Американският изследовател Виктор Весково се спусна на дъното на най-дълбоката точка в световния океан – Марианската падина, пост...

Въпреки че най-дълбокият океански изкоп в света изглежда изключително очарователно място, той вероятно ще бъде достъпен само за учени за дълго време, поради екстремните условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com