Марк Кюбан споделя своята стратегия номер 1 за започване на доходоносен бизнес – „Там се правят големите пари“

1819
Марк Кюбан споделя своята стратегия номер 1 за започване на доходоносен бизнес – „Там се правят големите пари“
Снимка: iStock/Guliver

Ако смятате, че набирането на капитал е най-добрият начин да стартирате бизнеса си, грешите, споделя Марк Кюбан. Всъщност трябва да направите точно обратното, заяви милиардерът предприемач, и да изберете да започнете бизнес "с възможно най-малко пари". Разбира се, Кюбан е инвестирал в стотици стартиращи предприятия. Но тези компании често вече имат инерция и се нуждаят от външно финансиране, за да постигнат конкретна цел.

"Хората имат тази нагласа: "Добре, започвам бизнес. Сега трябва да събера пари", казва Кюбан и добавя: "Просто не забравяйте, че набирането на парични средства, независимо дали са от мен или от където и да било, е задължително. Но помнете, че има някой, който ще поиска тези пари обратно." Вместо това Кюбан препоръчва да използвате личните си спестявания, за да стартирате всеки бизнес. По този начин "контролирате собствената си съдба", казва той. "Колкото по-голяма част от собствения си капитал можете да запазите и контролирате, толкова по-голяма е печалбата." Това е "мястото, където се правят големите пари", добавя той.

Имате нулеви спестявания, а искате да станете богати? Ето как!

Кюбан стартира първата си компания, фирма за компютърни системи, наречена MicroSolutions, за собствена сметка. През 1990 г. той продава стартиращата компания за 6 млн. долара. Четири години по-късно Кюбан и приятелят му Тод Вагнер инвестират 10 000 долара в малък стартъп.

По-късно, усещайки потенциала, те предлагат на собствениците на компанията да я закупят - в крайна сметка поемат по-голямата част от собствения ѝ капитал и я превръщат във втората компания на Кюбан. През 1999 г. тази компания е продадена за 5,7 млрд. долара. 

Трикове за спестяване на пари

"Ако погледнете хората с буквата "B" до името им, това е, защото те притежават целия капитал на компанията си", казва Кюбан. Прегледът на най-богатите хора в света показва, че това е поне отчасти вярно. Илон Мъск, чието нетно състояние се оценява на 187,9 млрд. долара, притежава около 23% от Tesla и 74% от Twitter, според Forbes. Джеф Безос - чието нетно състояние се оценява на 125,1 млрд. долара - сега притежава "малко под 10%" от Amazon, съобщава Forbes. Все пак задържането на собствения капитал на компанията, докато нямате друга възможност, е умен ход, казва Кюбан. "Седял съм до хора, които са продали компании за милиарди долари и са се справили добре", казва той. "Но когато всичко е приключило, те са притежавали 2% от компанията."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 3 май 2024

Таро хороскоп за 3 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com