Маската на Тутанкамон вече е реновирана

11576
Маската на Тутанкамон вече е реновирана

Египет обяви, че работата по реставрирането на погребалната маска на Тутанкамон, която бе повредена по време на преместването й за ремонт на осветлението, е приключила, предаде БГНЕС.

Тогава брадата се отчупи и падна, а служителите опитвайки се набързо да я поправят, използвали прекалено много лепило за фиксиране на реликвата, оставяйки видим слой върху нея. Германският реставратор Кристиян Екман, който ръководеше операцията по възстановяване на маската, официално обяви, че работата е приключена. Той поясни, че най-трудната част е била отлепянето на брадата, за което са използвани инструменти от дърво, преди отново да бъде фиксирана. Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър в Долината на царете, в Луксор.

Изследват пирамидите в Египет и търсят жената на Тутанкамон

Властите на Египет ще продължат изследването на пирамидите, за което древните гробници ще бъдат сканирани с космически лъчи, заявил мин...

Съкровището на Тутанкамон е най-престижната и ценна колекция в музея в Кайро. "90 години след първата реставрация, направена от Картър през декември 1925 г., имаме удоволствието да ви представим маската в нейния оригинален вид", каза Екман след приключването на работата.

Тутанкамон, който умира на 19 години през 1324 г. пр. н. е. след 9-годишно царуване, е най-известният от фараоните на древен Египет именно заради неговата гробница, пълна с най-ценните съкровища, откривани в Египет. За разлика от повечето открити гробници на фараони, които почти всички са били ограбени през вековете, неговият мавзолей съдържа повече от 5 000 непокътнати предмета на възраст над 3 300 години, голяма част от които са направени от масивно злато.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com