Международен ден на танца

99176
Международен ден на танца
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Днес е Международният (Световен) ден на танца (International (World) Dance Day).

Той се отбелязва от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер (Jean-Georges Noverre), реформатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като "баща на съвременния балет".

Спътници шпиони от Студената война показаха хиляди древни градове

Снимки на спътници шпиони от времената на Студената война позволиха да се утрои броят на археологическите паметници на Близкия изток, и...

На този ден целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник – театрални опери и балети, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременни балетни и народни танци и други, както професионални, така и самодейни артисти, танцьори, които обичат музиката и танците.

Световният ден на танца събира танцьори от различни държави по света за да отпразнува универсалната същност на изкуството, да прескочи всички политически, културни и етнически бариери и да събере хората в мир и приятелство благодарение на един общ език: езика на танца.

За разлика от повечето танцьори и хореографи на тази, а и на по-късните епохи, Жан-Жорж Новер не произхожда от актьорско семейство. Неговият баща Жан Луис Новер бил адютант в армията на шведския крал Карл ХІІ.

Жан-Жорж Новер е роден на 29 април 1727 г. в Париж.

Вълшебни правила, които ще Ви тласкат напред в живота

1. Не гледайте телевизия. Никога! 2. Има един израз: „Продължавай напред независимо от всичко!”. Опитайте, помага. 3.Хру...

Получил добро образование и го очаквала военна кариера, но самостоятелен по натура, той отстоява своята любов към театъра и по-точно към танца. Негов учител бил Жан-Дени Дюпре и знаменитият Луи Дюпре.

През 1743 г. Луи Дюпре бил поканен да постави танците за водевил в Комическата опера, където се играели драматични спектакли, опери и балети. Дюпре предложил на шестнадесет годишния Новер ангажимент. Сезонът бил открит на 08.06.1743 г. и името на Новер за пръв път се появило на афиша. Той участвал в спектакъла „Безумно двусмислие“ от Фавар – пародия на „Галантни Индии“.

През 1745 г. антрепризата на Жан Моне – импресарио на Комическата опера, била прекратена и Новер, заедно с Лани и неговите две сестри заминали за Берлин. Там балетът съществувал заради фаворитката на Фридрих СС – Барберина Кампанини.

Новер участвал в танцовите епизоди на оперите, съчинени от Лани. В Берлин Новер бил представен на Волтер, което му позволило по - късно да търси поддръжка от великия си съотечественик. В края на 1747 г. грубостта на Фридрих II принудила танцьорите да напуснат неговия двор.

Бебетата проговарят по-бързо, ако ги гъделичкат

Екип от университета "Пардю" в щата Индиана установил пряка връзка между чувството на допир при бебетата и умението им да научават. От...

Новер се отправил за Марсилия, вече като балетмайстор. През 1750 г. той бил партньор на знаменитата Камарго в Лионския театър, а през 1751 - 1752 г. младия Новер сам оглавил балетната трупа на този театър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...