Може и да не ви се вярва, но има случаи, в които куркумата е вредна

15321
Може и да не ви се вярва, но има случаи, в които куркумата е вредна
Снимка: iStock

Куркумата е добре позната и използвана подправка, характерна със своя специфичен вкус и пиперливост. Освен в кулинарията, тя може да се използва и като естествена боя за боядисване на яйца. Има редица ползи за здравето, хората я слагат в напитки, смутита и различни ястия. Тя е мощен антиоксидант, който помага при много проблеми. Има и такива обаче, при които куркумата може да влоши положението, не да помогне. Трябва да сте наясно с тях, за да не си навлечете неприятности. Ето кога не бива да консумирате куркума, защото може да изпитате различни странични ефекти от приема ѝ, провокирани от състоянието ви.

Ако имате стомашни проблеми – ако имате киселини или друг стомашен проблем, вероятно вземате съответните лекарства за него. Не е препоръчително да ги смесвате с куркума обаче, тъй като тя може да усили киселините. Ето защо, ако имате газове или киселини, в никакъв случай не консумирайте куркума.

Ако страдате от проблеми с жлъчката – възпаление, камъни или каквото и да е било друго заболяване, свързано с жлъчката. Имате ли такова, трябва да избягвате куркумата. Тя може само да влоши състоянието ви.

Ако приемате антикоагуланти – това са лекарства за разреждане на кръвта. Не бива да приемате куркума с тях, защото подправката може да създаде проблем със съсирването на кръвта. Не консумирайте куркума и заедно с други билки, които действат като антикоагуланти – женшен, ангелика, върбовка, карамфил.

Ако страдате от диабет – куркумата влияе на захарта в кръвта. Приемана наред с лекарства за диабет, тя може да понижи захарта много под нормата и да доведе до проблеми.

Ако сте бременна – не добавяйте куркума в менюто, ако сте бременна или кърмите. Избягвайте овкусяването на ястия или салати с нея, тъй като подправката действа стимулиращо на менструацията, което не се препоръчва при бременност. Освен това оказва лошо въздействие върху матката.

Ако ви предстои операция скоро – тогава непременно ограничете куркумата от менюто. Препоръчително е две седмици преди операцията да не сте приемали куркума.

Не е нужно да страдане от някое от посочените състояние, за да бъдете внимателни с консумацията на куркума. Подправката е специфична, не се понася от всеки. Да, тя има много полезни свойства, но ако искате да я ползвате за нещо, най-напред се консултирайте с лекаря си. Куркумата е сред подправките, за които трябва да имате мнението на специалист преди да започнете да използвате, защото може да помогне, но може и да навреди. Освен това е важно да не прекалявате с употребата си. Ако я ползвате, слагайте съвсем малко количество на ястията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com