Може ли дъвченето на дъвка да замени миенето на зъби

4194
Може ли дъвченето на дъвка да замени миенето на зъби
Снимка: https://unsplash.com

Голяма част от нас използват дъвките за освежаване на дъха през деня, други за да „потиснат“ апетита си, а трети – защото просто им харесва вкусът. Но дъвките със захар или без могат да повлияят на назъбния емайл. Нека си отговорим на някои интересни въпроси днес.

Може ли дъвченето на дъвка да замени миенето на зъби?

Дъвченето на дъвка на гладно може да е много опасно

Една стара поговорка казва: „Ти си това, което ядеш“ и мисля, че много хора ще се съгласят с това. Това, което правим преди...

Дъвченето на дъвка всеки ден вреден навик ли е? 
Макар да използваме дъвката най-вече за освежаване на дъха след храни с по-силен аромат или по друга причина, тя не може да замени качественото измиване на зъбите с паста. Тя не може да почисти толкова добре зъбната ни кухина и по-скоро трябва да я използваме по изключение, когато е невъзможно четкането на зъбите. 

Добър вариант е да носим със себе си малка четка и паста за зъби на работното място, в самолета или преди срещи в града, за да се чувстваме по-уверени, да не увреждаме зъбите си и същевременно да имаме свеж и приятен дъх.

Кога се препоръчва дъвченето на дъвка?

Сутрин и вечер измиването на зъбите с паста за зъби е задължително, но след обяд може да използвате и помощта на дъвката. Резултатите ще са минимални в сравнение с четкането, но пък ще потуши неприятния дъх. 
Препоръчваме ви освен измиването на зъбите с паста, в рутината си да включите и вода за уста, конец за зъби или междузъбни четки за оптимални резултати, здрави зъби и красива усмивка.

Дъвката стимулира изтичането на слюнка

Кой не трябва да дъвче дъвка?

Ако дъвката се дъвче правилно, тя е абсолютно безвредна и дори полезни за зъбите и венците. Според стоматолози и гастроентеролози тя т...

Слюнката стимулира естественото почистване на зъбите и поддържането им здрави. Плюс на дъвката е, че тя стимулира слюнкоотделянето и има зашитна функция срещу киселините в храните и напитките, които приемаме през деня. Тя предпазва и от износването на зъбите.

Какъв вид дъвка можем да дъвчем?

Изборът от дъвки на пазара е безкраен – с плодов вкус, освежаващи, със захар, без захар и т.н. Всеки от видовете стимулира отделянето на слюнка, но пък знаем, че захарта не е особено полезна, затова е добре да избягваме тези с добавени захари. При дъвките без захар срещаме в състава подсладители като ксилитол. Той става все по-популярен и е известен с функцията си да спира бактериалния растеж и да предотвратява разпадането на зъбите. Все още обаче изследванията не са достатъчно сигурни, за да потвърдят на 100%, че дъвката с ксилитол е по-безвредна от останалите.

Кога е най-добре да се дъвче дъвка?

Добре е 10-20 минути след хранене да вземете дъвка, за да стимулирате слюнкоотделянето, като така ще помогнете за премахването на остатъците от храна и за неутрализиране на киселините. Не забравяйте обаче, че дъвката не може да замени класическото и задължително миене на зъби с паста и четка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com