Можете ли да се детоксикирате след тежко напиване?

1966
Можете ли да се детоксикирате след тежко напиване?
Снимка: iStock

Празничният период е нищо друго освен пиянство. С всяко коледно събиране идва неизбежната сутрин след вечерта, въртяща се бъркотия от сухота в устата, главоболие и безпокойство. Махмурлукът е ужасен, всички знаем това, но вярно ли е, че правенето на малко упражнения ще ни детоксикира и че всъщност може да помогне за ускоряване към връщането ви в нормалното състояние или дори да се отървете напълно от него?

Как да се отървете от махмурлук: инструкции, лайфхакове и научни доказателства

Какъв е махмурлукът ни днес? Вероятно вече сте (повече от) наясно, че махмурлукът може да бъде както физически, така и психически и да продължи по-дълго от една сутрин в зависимост от това колко алкохол сте изпили. Но харесваме или не, първото нещо, което трябва да проучим е какъв тип махмурлук страдаме и защо, за да разберем дали упражненията наистина ще помогнат за облекчаване на симптомите.

Как да пием без да имаме махмурлук?

Главоболие

Алкохолът е диуретик, което означава, че стимулира нуждата ни да отделяме вода. Въпреки че пием повече течности през нощта, ние всъщност губим повече, отколкото приемаме. Именно тази дехидратация причинява главоболието на следващата сутрин.

Гадене

Алкохолът има известно количество токсичност, с което трябва да се справи нашият черен дроб, който е вграденият механизъм за детоксикация на тялото. Той може да се справи много добре с умерена консумация на алкохол, но особено тежка нощ го кара да бъде претоварен и както при всяко друго натрупване на токсичност, това може да създаде чувство на гадене.

Картофено пюре срещу махмурлук

Умора

Въпреки че пиенето може да ни направи сънливи, качеството на съня, което изпитваме след прекомерно пиене, всъщност е много ниско. По-скоро прилича на безсъзнание, отколкото на спокоен, възстановяващ сън.

Безпокойство

Алкохолът действа като успокоително за нервната система, така че често можем да се чувстваме по-жизнени и енергични, докато пием успокоителното действие намалява нашите задръжки и чувства на самосъзнание, той всъщност действа като депресант. Това е почти същото като да консумирате прекомерно количество стимуланти, като кофеин, и да се сринете след това преди да се балансирате до нормални нива. 

Защо пиенето причинява махмурлук?

Могат ли упражненията да помогнат с тези симптоми?

За някои, да. Ако просто се чувствате уморени или тревожни, една тренировка може да ви помогне да се почувствате неизмеримо по-добре, ако можете да изпълзите от къщата, т.е. едно от най-положителните предимства на упражненията е повишената енергия и по-качественият сън. Тренировката е един от най-ефективните начини за борба с умората и натрупване на енергия за предстоящия ден. За тези, които страдат от безпокойство, малко упражнения са чудесни за стимулиране на хормоните на щастието, като ендорфините. Това важи и за краткосрочни проблеми, които възникват като допълнение от махмурлука.

Мъчи ви махмурлук? Ето 5 домашни средства, които ще се справят с него

Въпреки това, ако страдате от главоболие или гадене, има вероятност това да не помогне на ситуацията. Главоболието често се дължи на дехидратация, което означава, че когато се потите по време на тренировка, всъщност може да се влоши. Нашият съвет е да замените течностите възможно най-много и възможно най-рано, преди да мислите за упражнения. Доказано е, че изотоничните спортни напитки заместват течностите по-ефективно от водата. Кокосовата вода е естествена алтернатива, която има идеално минерално съдържание за подпомагане на рехидратацията.

8 начина да справяне с махмурлук БЕЗ лекарства

Що се отнася до гаденето? Е, ако се чувствате зле, упражненията вероятно не са опция. Упражненията увеличават кръвообращението и ако се борим да се справим с токсичността, тогава увеличаването на сърдечната честота всъщност може да увеличи количеството алкохол, което циркулира в кръвния поток – на практика това означава, че всъщност можем да се напием отново! Седнете и се уверете, че ядете много качествени диетични мазнини, като рибено масло, авокадо и ядки, за да помогнете на черния дроб да метаболизира алкохола.

Защо махмурлукът се влошава с възрастта

Какъв тип упражнения помагат да победите махмурлука?

Стига да сте се рехидратирали адекватно и да не страдате от гадене, тогава 25-30 минути тренировка с умерена интензивност, и допълнителни тежести, като каране на колело, TRX тренировка или клас по пилатес би била идеална, като това е достатъчно дълго, за да се насладите на предимствата на повишените ендорфини, но достатъчно кратко, за да не причини прекомерна дехидратация или да повлияе на тялото. Избягвайте тежки натоварвания или тренировки с голямо въздействие, като тренировки с тежести, спринт и HIIT.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде и как е правилно да се съхранява козунак, за да остане пухкав и мек по-дълго

Сложете кактуса на това място в дома си, за да се предпазите от негативна енергия

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com