На кой римски император е кръстен месец август

535
На кой римски император е кръстен месец август
Снимка: Sebastian Le Clerc / Public Domain

Месец август носи името си в чест на първия римски император – Октавиан Август. Това име е не случайно избрано; то е символ на величието и силата, които този исторически лидер въплъщава. През 8 г. пр.н.е., римският сенат постановява месец секстилий да бъде преименуван на август в чест на императора, и по този начин неговото наследство е вписано в календара завинаги.

Кой е Октавиан Август?

Октавиан Август, роден като Гай Октавиан, е първият император на Римската империя и един от най-влиятелните лидери в историята. След убийството на неговия осиновен баща, Юлий Цезар, Октавиан успява да консолидира властта и да сложи край на гражданските войни, които разтърсват Рим. През 27 г. пр.н.е., сенатът му дава титлата "Август", която означава "божествен, възвеличан", и той става първият римски император, установявайки стабилност и просперитет, известни като Pax Romana.

Изплъзваща се мисия: Търсенето на гробницата на Антоний и Клеопатра

Преименуването на месец секстилий

Преди да бъде преименуван, месец август е известен като секстилий, което означава "шести" на латински. Това име идва от римския календар, където март е първият месец на годината. През 8 г. пр.н.е., римският сенат решава да преименува този месец в чест на император Август. Тази чест е не само символична – тя отразява признанието на императора за неговите заслуги и възвеличава неговата роля в римската история.

Октавиан Август, Клеопатра

Защо август има 31 дни?

Интересен факт е, че август има 31 дни, точно както месец юли, кръстен на Юлий Цезар. Император Август искал неговият месец да бъде равен по дължина на месеца на Юлий Цезар, за да демонстрира своето равноправие и величие. Така, с тази промяна, месец август се утвърждава като важен и специален период от годината, точно както самият Август е бил важна и специална личност за Рим.

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Символиката на името Август

Името Август, което означава "божествен, възвеличан", е израз на римската традиция да отдава почит и възхвала на своите лидери. Това име е символ на благословия и свещеност. Преименуването на месец август е още един начин да се подчертае божествената същност на императора и неговото уникално място в римската история и култура.

Месец август, кръстен на Октавиан Август, е живо напомняне за едно от най-значимите лица в римската история. Преименуването на секстилий на август е повече от просто календарна промяна – това е акт на признание и почит към човека, който поставя основите на Римската империя и установява период на мир и стабилност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Как да запазим кожата си млада през летните месеци?

Защо лятото е доста подходящ сезон за отслабване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com