Над половин милион души посетиха първия Фестивал на светлините LUNAR в София (ВИДЕО)

6796
Над половин милион души посетиха първия Фестивал на светлините LUNAR в София (ВИДЕО)
Снимка: LUNAR

Повече от 500 000 столичани и гости на града посетиха тринадесетте светлинни инсталации, част от пилотното издание на Фестивала на светлините LUNAR у нас. Трикилометровият маршрут в централната част на столицата представи разнообразни видове светлинно изкуство, създадено от творци от три континента. Две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина, изненадаха посетители от страната и чужбина.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ФЕСТИВАЛА ТУК

Творческият колектив зад фестивала е българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO, което отговаря за арт дирекцията и голяма част от продукциите на международния формат Festival of Lights International. Българският екип ежегодно преобразява с изкуството си някои от най-известните фасади в Берлин: Бранденбургската врата, Телевизионната кула, Берлинската катедрала и др., както и едни от най-емблематичните сгради в множество градове в Европа и Азия.

"За нас беше изключително вълнуващо да реализираме фестивала за българската публика, след дългогодишната ни работа с „Фестивал на светлините“ в други градове по света. Щастливи сме, че създадохме програма, която да провокира въображението на посетителите и че успяхме да дадем платформа за изява на талантливи български и международни артисти. Вярвам, че с подкрепата на нашите съмишленици, ще имаме възможност да превърнем събитието в традиция, която ще допринесе за икономическото развитие на страната ни", сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и арт директор на Festival of Lights International.

Освен да преобрази едни от любимите локации в града, фестивалът имаше за цел да подкрепи с нови знания и умения начинаещи специалисти в сферата на високотехнологичните аудио-визуални изкуства. В обучителната програма се включиха над 200 младежи. Седем водещи български и международни специалисти споделиха своята експертиза за създаването на 3D мапинг, вълнуващи анимации, музика чрез изкуствен интелект, изкуството на нощната фотография и други.

"Няма да скрия, че броят на посетителите на светлинните творби през всички четири дни надмина и най-смелите ни мечти. Усилията за реализирането на фестивала си струваха и това ни задължава още повече да запретнем ръкави и да започнем подготовката за надграждане на следващото издание през 2023 година. За София, LUNAR беше наистина голямо събитие, тъй като родни и чуждестранни творци представиха невиждани досега инсталации, а градът ни стана още по-ярък", сподели Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и патрон на LUNAR.

Събитието се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com