Най-честите грешки, които допускаме и увреждаме косата си с тях

6045
Най-честите грешки, които допускаме и увреждаме косата си с тях
Снимка: iStock/Guliver

Повечето от нас си мият косата всеки ден или през ден. Често несъзнателно допускаме основни грешки, които влияят неблагоприятно върху състоянието на косата ни. 

Кои са тези грешки?

1. Използваме твърде топла вода за измиване на косата

Топлата вода е вредна предимно за скалпа, тъй като увеличава производството на мастни жлези, което прави косата по-склонна към омазняване и може да изглежда остаряла след измиване.

2. Купуваме един шампоан за всички членове на домакинството

Когато мислим да закупим подходящия препарат за ежедневна грижа за косата, често забравяме за индивидуалните нужди от коса на всеки член на семейството. Изборът на универсален шампоан със сигурност е удобен, но изобщо не икономичен.

Трябва да се помни, че използването на грешен шампоан е вредно и като измиваме косата си всеки ден, ние редовно увреждаме косата си и увеличаваме риска от прекомерна мазна коса, суха коса или пърхот.

3. Използваме препарати с грешен състав

Когато посягате към препарати, предназначени за нашия тип коса, си струва да обърнете внимание на състава. Слухова се съвременната формула на шампоани или балсами да съдържа силикони (метикон, силоксан, силиций), които претеглят косата и възпрепятстват проникването на хранителни вещества в структурата на косата. Някои детергенти също имат отрицателен ефект върху косата, особено: натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат. Тези средства могат да изсушат прекомерно кожата, да причинят дразнене и дори да предизвикат сенсибилизация. 

4. Изсушете косата неправилно с кърпа

Лесната дейност, която винаги правим след измиване на косата, е наистина важна за състоянието на косата ни. Основната грешка е да увиете косата си в кърпа веднага след измиване и да я оставите на главата си за няколко минути. Кърпата ще абсорбира водата максимално, но косата увита за дълго време е лишена от въздух, което я прави суха и без блясък.

5 Ние неумело разресваме мократа коса

Много от нас имат проблем с разресването на косата, защото тя се заплита веднага след измиване - особено ако не използваме балсами за коса, които улесняват разплитането на косата.

Голяма грешка е да се разресва косата „насила“, прибързано - по този начин ние увреждаме структурата на косата, която ще бъде по-склонна да се чупи.

6. Често използваме сешоар или преса

Изсушавайки косата си набързо, задавайки най -високата температура, ние увреждаме структурата на косата си. Косата може да изсъхне по-бързо, но с цената на загуба на блясък и по-склонна към начупване. Пресите за коса имат подобен вреден ефект. Много висока температура - дори над 100 градуса по Целзий уврежда структурата на косата, а първият признак за влошаване на състоянието на косата са сухите и накъсани краища.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com