Най-честите грешки по време на диета

2767
Най-честите грешки по време на диета
Снимка: iStock

Често в стремежа си да се сдобием със стройно тяло, допускаме грешки в диетата, които вредят на здравето ни. 

1. Дефицит на калории 

Тази грешка често се прави от тези, които възнамеряват да отслабнат бързо и радикално. Те обикновено намаляват калорийния си прием до 600 калории на ден.

Лишавайки тялото си от необходимата енергия, хранителни вещества и витамини, които получаваме с храната, страда нашият мозък. Той преминава в състояние на „хибернация“.

Задължително е ежедневно да приемаме определено количество мазнини и въглехидрати. Всеки от тези елементи е от съществено значение, включително и мазнините. Те са строители на нервни влакна и мозъчни клетки. Липсата им води до проблеми с концентрацията.

Ниският прием на въглехидрати води до главоболие и умора. В съчетание с липсата на протеини, които са градивните елементи на всички клетки, тялото решава да спре дейността на мозъка. Известно е, че организмът ни изразходва 20% от цялата си енергия за умствена дейност.

Следователно ограничаването на калориите се отразява негативно най-вече на мисловните процеси.

2. Страст към детоксикация и хапчета за отслабване

Много дами ежедневно консумират литри смутита, приготвени от зеленчуци, както и добавки за изгаряне на мазнини и отслабване. Същевременно те не се замислят за колосалното натоварване, на което са подложени бъбреците им. Последиците от подобни експерименти се появяват след няколко месеца: пролапс на бъбреците и камъни в тях.

Бъбреците имат няколко защитни капсули. Когато консумирате твърд много смутита за детокс или средства за изгаряне на мазнини, това се отразява негативно на тези капсули.

В резултат уретерът увисва, което пречи на потока на урината. Това може да доведе до бъбречни инфекции. В допълнение продължителната употреба на смутита утроява вероятността от камъни в бъбреците.

3. Прекомерна физическа активност

Ако всеки ден прекарвате по няколко часа във фитнеса, това ще доведе тялото ви до изтощение.

Създайте собствена диета срещу мигрената

Много проучвания днес сочат, че част от храните могат да окажат влияние на честотата и интензивността на главоболието. Например, студен...

Сърцето и кръвоносните съдове първи страдат от прекомерното натоварване.

При ежедневни тренировки се задействат процесите на разрушаване на тъканите. Мускулите нямат време да се възстановят. Това води до дистрофия. Почти всички системи на тялото страдат от повишеното физическо натоварване: ендокринни, нервни, мускулно-скелетни. А това може да доведе до затлъстяване. Всъщност от претоварване тялото изпитва стрес, което води до хормонални нарушения. И в случая мазнините от упражнения не се изгарят, а се отлагат.

4. Гладуване за 5 или повече часа

Ако пропускате закуската и/или вечерята, или и двете, това ще се отрази на всички телесни системи, но под най-силен удар ще се окаже стомашно-чревният тракт.

Въпреки оскъдната диета, стомашният сок продължава да се произвежда от стомаха. Той помага за усвояването на хранителни вещества от храната.

Ето какво закусва един ДИЕТОЛОГ, за да се отърве от излишните килограми

Питателната закуска ви позволява да получите енергия и да вземете по -добри решения през деня. Ако я пропуснете и лишите тялото си от о...

Стомахът произвежда 2 литра сок на ден. Когато в него попадне малко храна, сокът активно започва да разяжда стените му. В началото това е придружено от лека болка. Но по-късно се развива гастрит или язва.

5. Липса на психологическа нагласа

Когато човек е психически неподготвен и се бори с наднорменото тегло дълго време, тази борба бавно се превръща във фанатизъм. И всяко събиране със семейство, приятели или колеги се превръща в стрес.

Ако не сте психически подготвени за диета, по-добре не я започвайте.

Обърнете се към ендокринолог или диетолог, който въз основа на вашите показателите, ще избере подходящото меню за вас. Това ще ви помогне лесно да промените диетата и хранителните си навици и ще намалите до минимум физическия и психологическия стрес, причинен от диетите. Можете също така да си намерите личен треньор, който ще разработи набор от упражнения, специално за вас. Посещението на психолог в случай на срив ще ви помогне по-лесно да се адаптирате към промяната. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно