Най-добрият лек при възпалено гърло - солена вода с куркума

21704
Най-добрият лек при възпалено гърло - солена вода с куркума
Снимка: iStock

В последните две години с развихрилата се зараза от Коронавирус всеки се стреми да живее максимално сигурно и далеч от всякакви вируси и болести. Ако се случи да се стигне до някоя настинка, има начин бързо да излезем от положението. Много важно е да се погрижим бързо за имунната система. Една настинка може да отвори врата в имунитета за опасен вирус. Нужно е бързо да действаме и да потушим проблема.

1. Гаргара с вода със сол

От векове използваме сол и вода за лечение на суха кашлица или възпалено гърло. Домашният лек, гаргара със солена вода, е един от простите и ефективни начини за лечение на възпалено гърло. Изсипете сол, 1 с. л. в чаша, пълна с топла вода. Този разтвор помага за изплакване и неутрализиране на киселините в гърлото, облекчавайки усещането за парене на възпаленото място. Освен това, помага за бързо заздравяване на раздразнената лигавица.

2. Куркума

Куркумата е изключително мощен антиоксидант, позната от дълбока древност. Тази ярко жълта подправка има силата да се бори с много сериозни заболявания, инфекции и дори рани. При възпалено гърло можете да вземете 1/2 ч. л. куркума и също толкова сол в чаша гореща вода и да направите гаргара. Можете също да изпиете чаша мляко с разтворена куркума преди лягане.

3. Чесън

Чесънът има силни антисептични свойства и бързо може да облекчи болките в гърлото. Когато суровият чесън се смачка, той изпуска едно съединение, на име алицин. То притежава антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. При възпалено гърло можете да използвате спокойно суров чесън. Просто го сдъвчете с парче карамфил или вземете парче и го дръжте в устата си за петнадесет минути. За повечето хора може да е трудно да се справят. За да улесните поглъщането, можете да добавите лъжица мед или зехтин.

4. Мед

Всички знаем многобройните ползи, които медът може да предложи на човешкия организъм. Медът се слага в гореща вода заедно с малко лимонов сок или чай, за да се успокои възпаленото гърло. Медът има антибактериални свойства и може да помогне за облекчаване на възпалено гърло, причинено от инфекция.

5. Чай:

Съществуват различни видове билкови чайове, които могат да бъдат полезни за болката в гърлото. Чай от карамфил, чай от джинджифил и зелен чай притежават антибактериални и противовъзпалителни свойства за борба с инфекциите, като в същото време осигуряват облекчение. Малина, лайка, зелен чай и мента чай също са страхотни възможности за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Можете дори да добавите няколко пресни листа от босилек, за да излекувате болката в гърлото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com