Най-добрите начини да поддържаш райграса в градината свеж и красив

18043
Най-добрите начини да поддържаш райграса в градината свеж и красив
Снимка: iStock/Guliver

Тайната за това да имате перфектен тревен чим е добрата му поддръжка.  Ако желаете да имате хубав зелен тревен килим в градината си, най-важното е да се грижите за райграса, да го правите редовно и да си осигурите всички необходими градински инструменти. Има активен период, през който се води поддръжката на тревни площи и градини, и той обхваща времето от месец март до месец ноември.

Основните грижи, които трябва да бъдат полагани за тревните площи са поливане, косене, торене, аереране, плевене и вертикулиране, пръскане с различни подходящи, добре подбрани препарати. Това значи, че трябва редовно да  следим за хранителния, водния, въздушния режим и времето, през което се коси райграса.

Лесен начин как да се отървем от тревата в градината

Който и метод да изберете, най-вероятно ще трябва да го използвате повторно. Всичко става така, защото семената на дивите видове се нос...

Поливането на градинския райграс трябва да бъде редовно и дозирано, така че е препоръчително да изградите поливна система, а ако нямате такава, тогава трябва да поливате два или три пъти в седмицата, като през лятото напояването може да се наложи да бъде увеличено. Най-добре е да не поливате в най-горещите часове от деня. Препоръчително е да го правите рано сутрин или в късните следобедни часове.

Хранителния режим на райграса се регулира посредством торенето. То е наистина наложително поради непрекъснатото изнасяне на хранителни вещества и не бива да бъде пренебрегвано. Много е важно торенето да се извършва в подходящо за тази дейност време, да е дозирано  и торта да бъде абсолютно равномерно разнесена по цялата площ. Не бива да се допуска да се получи по-голяма концентрация на тор на което и да било място. Веднага след торенето трябва обезателно да полеете обилно.

Ако наторите неравномерно или неправилно, или прекомерно, тогава райграсът може да загине. Торенето обикновено започва през март с комбинирани торове, а след това, през вегетационния сезон е допустимо да се тори и с азотни торове, а  през есента - отново с комбиниран. Добре е да има по-значително съдържание на фосфор. За препоръчване е да се тори с бавно разлагащи се комбинирани торове, които да бъдат богати на микроелементи. Амониевите торове, познати още като азотни, може да се използват по-рядко, най-вече когато искаме да засилим растежа или ако се стигне до забележими проблеми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com