Най-добрите практики да държим вирусите надалеч

1058
Най-добрите практики да държим вирусите надалеч
Снимка: iStock

От началото на историята на нашия вид вирусите са постоянен спътник на човечеството. Независимо от подобренията в масовите санитарно-хигиенни условия по целия свят през последното столетие, все пак е факт, че сезонният грип и много други заболявания продължават да вилнеят в различни щамове безнаказано из целия свят.

  Различните мутации, вариращи според региона, климатичните и социалните условия, продължават да засягат милиони хора всяка година. Постоянната измяна на различните мутации и тяхната изненадваща устойчивост на противогрипни препарати и ваксини прави нуждата от подсилване на индивидуалната имунна реакция по-силна от всякога. Какви микроелементи и билки могат да способстват за това жизненоважно действие?

Цинк

  Той действа стимулиращо на клетъчното делене и подпомага функционирането на важни имунни клетки като Т-хелперите и Т-килърите, които осъществяват имунната реакция срещу чужди вирусни частици. Всъщност, самото функциониране на клетъчния имунитет зависи пряко от този микроелемент. Естествено цинкът се съдържа в млечните продукти, зелените зеленчуци (коприва, грах, спанак) и зърнените култури, заедно с желязото.

Витамин D

  Изненадващо, това е един от най-важните за функционирането на имунната система микроелемент. Без него повечето имунни процеси не могат да функционират. Дефицитът на този витамин води също така до понижена устойчивост на вирусни инфекции, проблеми с кожата, опорно-двигателната система (сериозни отклонения в костите и мускулите), кожата, нервната система и сърцето. Придобива се чрез директно излагане на слънчева светлина, както и чрез приема на овесена каша, сирене, бадеми, соеви продукти, сьомга, риба тон и яйца.

Ехинацея

  Един от най-силните имуностимуланти, който влиза в състава на множество хомеопатични и лекарствени продукти с цел стимулиране на имунната система. Тя подкрепя общите имунни защити на организма. При последователен прием от 2-3 месеца нивото на имунна защита се покачва значително.

Куркума

  Тази подправка с индийски произход има антиоксидантни свойства, чието активно вещество – куркумин -  помага за унищожаването на свободните радикали в клетъчната цитоплазма. Тя освен това има и силно имуностимулиращо действие и противовъзпалителни свойства, особено полезна при вирусни инфекции. Въздейства положително на симптомите на настинка, кашлица, хрема и възпалено гърло. Успява да се справи дори с инфекции, при които други лекарствени средства се оказват недостатъчно силни.

Пробиотици и пребиотици

  Тяхното благотворно въздействие върху общото състояние на организма  има положителен ефект на подсилване на имунната реакция при евентуална вирусна инфекция. Това се постига чрез подобряване на дейността на храносмилателната система, което сваля едно доста тежко бреме от имунната ни система. При прием на антибиотици след бактериална инфекция те спомагат за възстановяването на чревната микрофлора.

Превенцията на едно заболяване е неговото най-добро лечение – помнете тази простичка максима от древни времена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com