Най-дълбокото море и островите на „екстремалното щастие“

9592
Най-дълбокото море и островите  на „екстремалното щастие“
Снимка: Pixabay

Филипинско море

Най-големите дълбочини в света са измерени във Филипинско море, в прочутата Марианска падина.

Филипинско море е океанско междуостровно море в Тихия океан, разположено близо до Филипинския архипелаг. То е и второто по размери на своята площ море на Земята (след Саргасово). Няма ясни сухоземни граници и е очертано в океана от различни острови: японските Хонсю, Кюсю и Рюкю, остров Тайван и Филипинските, както и от подводни хребети. Средната му дълбочина е 4108 м, а максималната - 10994 ± 40 м в Марианската падина.

Във Филипинско море се извършва активен риболов и китолов. Най-големите му пристанища са Нагоя и Йокохама в Япония, както и военно-морската база на САЩ Апра на остров Гуам.

Най-пълноводната река в света

Първото гмуркане на човек до дъното на Марианската падина е извършено на 23 януари 1960 г. от изследователя Жак Пикар в батискафа „Триест“, проектиран от баща му Огюст Пикар. Тогава приборите регистрирали рекордната дълбочина от 11 521 метра, но след корекции тя била уточнена на 10 918 метра. На дъното изследователите неочаквано забелязали плоски риби с размери до 30 см, подобни на писия.

„Джеймс Камерън: Пътешествие до центъра на Земята“

На 26 март 2012 г. филмовият режисьор Джеймс Камерън също достигнал до най-дълбоката точка в световния океан с едноместния батискаф Dipsy Challenger, оборудван с всичко необходимо за снимки. Операторската работа се водела в режим 3D, като за целта батискафът бил оборудван със специално осветление. Тогава Камерън достигнал "Бездната на Чалънджър“ - участък от падината на дълбочина 10 898 метра, които след това били уточнени на 10 908. Той взел проби от скали, живи организми и снимал целия процес с 3D-камери. Кадрите, заснети от режисьора, легнали в основата на документалния филм на National Geographic Channel „Джеймс Камерън: Пътешествие до центъра на Земята“ (2012).

Виктор Весков

Друг любопитен рекорд бил поставен на 28 април 2019 г. от американеца Виктор Весково. Той се гмурнал в Марианската падина (с батискаф, разбира се) на дълбочина 10 928 м - по този начин станал първият човек, който изкачил Еверест, най-високия връх на планетата, и също се потопил в най-дълбоката й точка.

Най-късата река в света

Приливи

Температурата на повърхността на водата във Филипинско море е от 15-28°C на север до 27-29°C на юг. Приливите тук се създават от приливни вълни, идващи от Тихия океан. Те свободно навлизат в морето от изток и се разпространяват като цяло в западна посока. Почти навсякъде в открито море и покрай бреговете на островите се наблюдава неравномерен полу-денонощен прилив. Само в някои райони (крайбрежието на островите Лусон и Минданао), под влияние на местните условия, приливът има денонощен характер.

Височината на приливите постепенно намалява от изток на запад. В източните райони на Филипинско море тя е около 1 метър, а в западните – малко над 2 метра. Покрай равните островни брегове се колебае около 2 м, а в многобройните заливи с дълбочини, намаляващи от морето към сушата, приливът достига 2.5–2.7 м. Това превръща Филипините в мечтан рай за сърфистите от цял свят или както се изразяват някои от тях: „Това са островите на екстремалното щастие!“

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com