Най-пълноводната река в света

35243
Най-пълноводната река в света
Снимка: Getty Images/Guliver

Река Амазонка е най-пълноводната в света и се отличава с два други световни рекорда: тя е най-дългата и с най-голяма площ на речния басейн.

Дължината й е спорен въпрос сред учените. Според различни измервания тя е: от извора на река Маранион около 6400 км, от извора на Апачет - 6992 км, а от извора на Укаяли - 7100 км. Засега Амазонка и Нил си оспорват статута на най-дълга река в света. Над нея не е построен нито един мост.

Най-късата река в света

Образува една от най-големите делти в света - над 100 000 кв. км площ, и включва остров Маражо – един сред най-големите речни острови в цял свят. Има общо около 10 хиляди притока.

По-голямата част от речния басейн на Амазонка се разполага върху територията на Бразилия, а западните и югозападни зони - в Колумбия, Перу, Еквадор и Боливия. Амазонка със своите притоци образува една от най-големите системи за вътрешно-континентални водни пътища в света. Общата им дължина е над 25 000 км. Основното корито на Амазонка е плавателно по протежение на 4300 км (до Андите).

Най-дългата пейка в света

Амазонките

Първата информация за съществуването в Южна Америка на племе на жени-воини - „амазонки“, както са познати от гръцката митология, е предоставена в доклад на кралските чиновници Антонио де Лебрия и Хуан де Сан Мартин. Те участвали в поход из днешната територия на Колумбия през юли 1539 г.: „Докато лагерът ни се намираше в долината на Богота, ни съобщиха за народ само от жени, които живеят самички, без мъже – ето защо ги нарекохме амазонки. Те зачеват деца от роби, които купуват. Родените синове биват изпращани на бащите им, а дъщерите оставят при себе си, за да увеличават своята република. Твърди се, че използват роби единствено, за да зачеват от тях, и веднага ги връщат обратно“.

Кой е открил река Амазонка?

Самата река Амазонка бива открита от конкистадора Франсиско Ореляна. Намирайки се в западната част на Южна Америка. Той и неговият отряд видели малка река, за която сметнали, че се влива в Тихи океан. Взели решение да се спуснат по нея дотам. Обаче се оказало, че реката – Амазонка, тече точно в обратна посока, към Атлантическия океан. В резултат на това, Ореляна станал първият европеец, който прекосил най-широката част на Южна Америка.

Най-дългата река в България – проверете дали ще я познаете

През лятото на 1542 г. неговият отряд срещнал племето на легендарните амазонки и влязъл в сражение с тях. Сега историците смятат, че това са били индианки, които се биели рамо до рамо с мъжете си, или просто дългокоси индианци, а испанците ги объркали с жени. Първоначално Ореляна искал да кръсти реката на свое име, но след тази битка се спрял на варианта „Амазонка".

Малцина знаят, че на около 4 километра дълбочина успоредно под Амазонка тече друга вече подземна река – Хамза, дълга 6 хиляди километра. Открита е през 2011 г. Ала според някои учени тя трудно може да бъде наречена „река“, защото скоростта на нейното течение се измерва със сантиметри за една година. Водата в Хамза е твърде солена.

Кой има най-голямата армия в света?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com