Най-дългата река в света - Нил или Амазонка е на първо място?

13991
Най-дългата река в света - Нил или Амазонка е на първо място?
Снимка: iStock

Определянето на най-дългата река в света е комплексна задача, която се оказва предизвикателство, дори за най-големите изследователи. Макар че за мнозина отговорът може да изглежда очевиден - река Нил, съществуват учени, които твърдят, че истинският носител на титлата е река Амазонка. Проблемът в този дебат се корени в сложната мрежа от речни притоци и неопределени начални точки на двете реки.

Началото на реките

Големите реки като Нил и Амазонка имат множество големи и малки притоци, които затрудняват определението на тяхната реална дължина. Неизвестни или оспорвани са източниците на много от тях. Например, Нил покрива територия от 3 862 км в права линия, докато Амазонка едва 1 770 км. Този факт прави определянето на най-дългата река още по-сложно.

Най-дългата дума - в българския език и по света

Река Нил

Река Нил, преминаваща през 11 африкански страни, е международна река и основен източник на вода за Египет и Судан. Синият и Белият Нил са двата притока на реката, като Белият Нил има по-голяма дължина.

За началото на Белия Нил все още има спорове, но се смята, че е някъде в Бурунди или Руанда. Въпреки че съществуват различни мнения относно началото на Нил, най-общо се приема, че той започва от езеро Виктория, което снабдява реката с вода чрез притока Бели Нил.

река Амазонка

Синият Нил, от своя страна, има по-точен произход от езеро Тана в Етиопия, където двата притока се срещат близо до суданската столица Хартум, преди да продължат през Египет и да образуват делтата си, вливайки се в Средиземно море. Така Нил е призната като най-дългата река в света и в същото време - най-дългата река в Африка.

Коя е най-дългата река в Европа?

Река Амазонка

Река Амазонка, най-голямата река по обем на вода, заема и мястото на втората най-дълга река в света. Спорът около нейната дължина възниква от трудностите в определението на началото й. Дълго време началото на реката се смяташе за водите на река Апуримак, но скорошни изследвания предлагат различна перспектива. Твърди се, че Амазонка тече 6 993 км от перуанските Анди през Бразилия до Атлантическия океан. Имайки предвид, че Амазонка има десетки или дори стотици начални точки, спорът за началото й е неизбежен.

Споровете относно дължината на реките, като Нил и Амазонка, са неизбежни поради сложната им география. Всъщност, определението на най-дългата река в света остава предмет на научни изследвания и спорове, които продължават да предизвикват интерес и любопитство в областта на географията.

Колко месеца продължава най-дългата бременност при животните?

След като разгледахме фактите и споровете около реките Нил и Амазонка, става ясно, че въпросът за най-дългата река в света няма точен отговор. И двете реки представляват удивителни природни образувания, които продължават да бъдат обект на научни изследвания и интерес от страна на изследователите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com