Най-дългото село в България

190747
Най-дългото село в България
Снимка: Николай Начев / Pixabay

Ако решим да потърсим в интернет информация по въпроса кое е най-дългото село в България, ще установим, че за това звание претендират три села. Те са: Пчелиново в община Гурково, Старозагорска област, разпростряло се на дължина 7 км; Градево – община Симитли, Благоевградска област, с 15 км; и Рибарица, община Тетевен, област Ловешка – 27 км. Напълно е възможно да има разногласия и спорове по въпроса за критериите, чрез които се определя „дължината“ на дадено село – разпръснатост на заселения терен, присъединени допълнителни къщи и махали и т. н., но поне засега класацията се оформя в този си вид.

Най-дългият град в България

Неща, които сте правили на село през ваканцията

Има добър шанс голяма част от вас да са прекарвали своето детство на село при баба и дядо. Ако е било така, можем само да си спомним с ...

Рибарица е очарователно и живописно курортно село насред Балкана, на 12 километра от Тетевен. Намира се в подножието на връх Петрахиля, чиито отвесни скали предлагат чудесни възможности за атрактивен алпинизъм. Разположено е по бреговете на река Бели Вит. Неговата гледка е особено колоритна с разпръснатите из цялата му зона къщи и вили, гушнали се сред цветна зеленина. Както често в такива планински селища, тук обикновено цари спокойствие и тишина, а въздухът е напоен с ароматите на най-различни планински китки и билки.

Както личи по названието на селото, тук на въдичарите се предлагат богати възможности за речен риболов, най-вече в местността Върбака, намираща се на 4 км от селото в посока Тетевен. На разположение на рибарите, освен Бели Вит, са и по-малките реки Брязовка, Заводна, Костина, Стара Рибарица, Червената река, Дебелщина.

Туризмът тук е с отдавнашни традиции. Първите вили са построени през 1906 г. Говори се, че царете Фердинанд и Борис ІІІ посещавали тези места. В селото имал вила прославеният генерал Владимир Вазов, в нея идвал на гости и брат му – народният писател Иван Вазов.

Едни от най-пленителните моменти на живота тук са успешните опити за запазване на старите обичаи и традиции: все още има действащи воденици, които мелят брашно, работят майстори-резбари и килимари, вари се известната сливова ракия.

В пандемията българите преоткриват селото

В човешката история пандемиите са водели до падения и възходи, включително са причинявали войни, залези на империи, отприщвали са мигра...

Сред туристите са особено популярни биосферният резерват „Царичина“ и Националният парк „Централен Балкан“, където се полагат грижи за запазване на природата в първозданния й недокоснат вид. Почитателите на пешите преходи в планински и гористи местности често използват Рибарица за изходен пункт към хижите „Вежен“ и „Бенковски“.

Близките местности са свидетели на един от най-трагичните моменти в българската история – смъртта на ръководителя на Априлското въстание от 1876 г., войводата Георги Бенковски.

На 25 май 1876 г. след предателство той загива при устроена от турците засада в местността Костина, а сподвижниците му биват заловени. Спасява се само Захари Стоянов, който пада в река Костина и нейните води го отнасят надолу – по-късно тези събития са описани в неговата книга „Записки по българските въстания“.

Паметта на Бенковски тук е увековечена с паметник, а всяка година датата на гибелта му се почита с исторически реконструкции, чрез които актьори и статисти пресъздават величавите, драматични и трагични събития от времето на Априлското въстание.

Колко са призрачните села без нито един жител у нас?

Селата без население или с едноцифрен брой жители са с 40 по-малко в сравнение с предходната 2019 година, сочат официалните данни на НС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com