Най-големите мравки в природата

15834
Най-големите мравки в природата
Снимка: iStock

Различните видове мравки в света се различават не само по анатомични особености и поведение, но и по своите размери. Най-големите представители на това семейство обикновено се срещат около екватора.

Кампонотус гигас (Camponotus gigas)

Този вид мравки са едни от най-едрите. Дължината на тялото на мравките „работници“ достига 22 мм, а на „войниците“ - до 28 мм. Най-голямата мравка-майка може да достигне 33 мм. Живеят в Азия. Имат черно тяло и жълти крака, а задната част на тялото е с червено-кафяв цвят. Едно семейство мравки Camponotus gigas се състои от около 8000 индивида. Такова семейство заема площ от около 1 хектар земя. Мравките ходят на лов през нощта, а през деня обучават младото поколение. Отличават се с висока агресивност. При сблъсък с друго семейство започва битка до победа – а победените си търсят друго местообитание.

Динопонера (Dinoponera)

Този вид мравки достигат дължина 20-30 мм и живеят в сухи гори. Средният брой на едно семейство обикновено не надвишава сто насекоми. Те също ловуват през нощта и се отличават с повишена агресивност. Насекомите се нахвърлят върху плячката, хапят я и я влачат в мравуняка, където я разкъсват на малки парченца. Имат изключително остри челюсти, с които успяват бързо да разкъсат плътта на жертвите. Ухапването им за човек е много болезнено, но след 10-15 минути болката изчезва.

Парапонера клавата (Paraponera clavata)

Другото название на този вид е „мравка-куршум“. Дълга до 25 мм, тя дължи това си прозвище на изключително болезнените ухапвания. Болката може да продължи цял ден и е еквивалентна по сила на 30 ужилвания от пчела или оса. Съставът на мощната отрова съдържа парализиращо вещество – понератоксин. За алергичен човек ухапването от парапонера може да бъде фатално. Въпреки това, мравките не са агресивни и винаги заплашват противниците си със съскане и зловонна миризма, преди да се впуснат в битка. Прибягват до отровата само в редки случаи.

Мравка-булдог (Myrmecia gulosa)

Австралийските мравки-булдог имат дължина на тялото около 40 мм. Те са получили името си от мощните челюсти, стърчащи пред главите им. Насекомите могат да плуват и да скачат. Мравките-булдог имат отровно жило. И въпреки, че отровата няма голяма сила, страдащите от алергии може да платят с живота си. Когато мравката-войник се почувства застрашена, тя ухапва врага, след което и другите „войници“ се нахвърлят върху него.

Кампонотус вагус (Camponotus vagus) 

Мравката майка на този вид достига дължина около 15 мм, а „работниците“ и „войниците“ - до 7-12 мм. Тези мравки се срещат в Европа и Северна Азия. Наричат ги още „горски мравки“. Предпочитат пясъчни и добре осветени места. Броят на членовете на едно семейство може да достигне 10 000 мравки. Мравунякът нараства по обем както на повърхността, така и под земята.

Кампонотус херкуланус (Camponotus herculeanus)

Мравките майки от този вид растат до 20 мм. Мъжките са наполовина по-малки от майката, докато работните мравки са дълги около 15 мм. Правят си мравуняк в земята или в гнило дърво, в което прогризват много проходи. Едно семейство заема няколко дървета. Гнездата, охранявани от „войници“, са свързани с мрежа от подземни проходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com