Най-големите музикални инструменти в света

18883
Най-големите музикални инструменти в света
Снимка: iStock

Някои музикални устройства са толкова големи, че понякога се състоят от няколко музикални инструмента, събрани заедно - за да образуват един вид „хибриден“ музикален инструмент.

Най-голямата тръба в света - „Големият Карл“

Тази тръба (туба) се намира в музикален магазин в Ню Йорк, където е от 1900 г. „Големият Карл“ тежи над 45 кг и е висок около 2.5 метра - много повече от типичната обикновена тръба. Звукът му е такъв сякаш в него са събрани пет тръби, а изтръгваните ниски ноти са много силни.

Най-голямата цигулка на планетата

Най-голямата цигулка в света е дълга 4.2 метра и се нуждае от трима души, за да свири – но все пак на нея може да се свири. Двама цигулари работят с лъка, а друг седи и натиска струните. Този инструмент тежи около 130 килограма и свири мелодия, много по-ниска от цигулка с нормален размер - с около 3 октави по-ниско. Записана е в Книгата на рекордите на „Гинес“ през 2012 г. и е изработена от 15 немски майстори-цигулари в град Маркнойкирхен.

Кои са топ 10 най-стари държави в света?

Симфоничната къща

Този музикален инструмент представлява сграда. Създаден е от двама архитекти едновременно като къща и функциониращ музикален инструмент. По същество това е контейнер, излъчващ вибрации. Съдържа две огромни арфи, чиито звуци се предават през тръби във всекидневната, която действа като акустична камера. По този начин музиката звучи в цялата къща. Според архитектите това дава по-добра възможност да се насладите на висококачествена музика и вдъхва любов към изкуството.

Органът в Будоар хол

Този огромен орган се намира в Атлантик Сити, Ню Джърси (САЩ) и може да се похвали с титлата „най-големият орган, създаван някога“. Този орган има най-много тръби - явно това е индикаторът, по който се измерват органите. Той има има седем клавиатури и... 33 000 тръби.

Органът Gret Stalakpeep

Органът Gret Stalakpeep е друг орган, който претендира пък въобще за званието „най-големият музикален инструмент в света“. Намира се в пещерите Лурай в американския щат Вирджиния, дълбоко под земята. Създаден е през 1954 г. от Лиланд Спринкъл, математик и учен от Пентагона.

Кой има най-голямата армия в света?

Октобасът

Октобасът е най-големият струнен инструмент за оркестър въпреки, че само една известна композиция - „Меса“ на Шарл Гуно, се нуждае от него. На него обикновено свирят двама души. Октобасът е създаден през 1850 г. от французина Жан-Батист Вийон.

Големият барабан

Най-големият барабан в света е произведен в Южна Корея. Неговият диаметър надвишава 5.5 метра. Той е записан в Книгата на рекордите на „Гинес“, след като бил завършен през 2011 г. Това е версия на традиционния корейски барабан „чон-го“.

Огромните флейти

Двойните контрабасови и субконтрабасови флейти не са обикновени флейти. Тези гигантски инструменти произвеждат музика в по-ниски октави и изобщо не приличат на обикновените малки флейти. Контрабасовата флейта е дълга около 5.5 метра, докато субконтрабасовата е с дължина над 4.5 метра. Те имат формата на тръба, която се превръща в триъгълник и се свива. Някои музиканти иронично сравняват звука им с шум, който би бил перфектният саунд-трак за роботизирана пералня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com