Намериха останки от неизвестен град в Камбоджа

11983
Намериха останки от неизвестен град в Камбоджа

Руините на неизвестен древен град недалеч от световноизвестния храмов комплекс Ангкор в Камбоджа, бяха намерени от международна група арехеолози, съобщава АФП. 

С помощта на лазерно оборудване, монтирано на хеликоптер, учените са открили останки от различни съоръжения на площ от 30 кв.км. 

Стотина делви и дванадесетина ковчега лежат в камбоджанската джунгла, южно от планинския масив Кардамон - свидетелство за неизвестни досега погребални обреди в един свят паралелен на този на кралството Ангкор, отбелязва АФП. 

Според камбоджанския будизъм душата се превъплъщава в ново тяло в мига на смъртта и човешките останки се превръщат в пепел, за да стане възможна тази трансформация. Тогава защо костите са поставени в делви. Подобна практика не е установена никъде в Камбоджа - се питат археолозите. 

На "обекта" Фном Пел, на 97 метра височина, са положени заедно десет делви, от които една ангкорска от периода между XV и XVII век, както и дванадесет ковчега от XIV - XVII век. Анализите на археолозите са показали, че те са били поддържани векове наред. 

Не могат да разгадаят епидемия, убила 61 деца в Камбоджа

Учените изпаднаха в безизходица при решаването на загадка: каква тайнствена болест уби най-малко 61 деца миналата седмица в Камбоджа. ...

И още една мистерия: дванадесетте ковчега са толкова малки, че в тях не може да се постави тялото дори на дете. В един от тях има кости на жена и на новородено. 

Ковчезите са уникални. Няма друг такъв образец в историята на Камбоджа. Това са реликви, които никога не са били местени, смятат археолозите. 

Едно от предположенията е, че народите, населявали в този район, са били кхмерски племена, изолирани в планините, и поради това не попаднали под индийското влияние и това на будизма. Те не са имали нищо общо с жителите на Ангкор, но са живели в неговата сянка. А може би са били избягали роби от Ангкор? Засега няма отговор на многобройните въпроси, които учените си задават. 

През 2012 година районът е посетен от повече от 100 000 местни и чужди туристи, пристигнали да се възхитят на красотата на масива Кардамон, един от най-богатите на биоразнообразие, но и най-малко познатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com