Направете това и ще премахнете цялата химия от зелето

5013
Направете това и ще премахнете цялата химия от зелето
Снимка: iStock/Guliver

В сезона на зелето то е неизменна част от трапезата ни. Но освен това то е и сред зеленчуците, които имат най-много химия. Не всяка домакиня знае, че има начин този проблем да се разреши. За целта трикът с накисването върши чудесна работа.

Премахване на химията от зелките

Ако искате да изчистите зелето от нитрати и азотни соли, нарежете главата на 4 части и ги потопете в студена вода за 15-20 минути. Този съвет ще бъде полезен за тези, които използват реколтата от собствения си двор.

Как да сготвим най-вкусното прясно зеле?

Зеленчукът трябва да се остави известно време във вода с добавена сол, за да се премахнат различни видове вредители като гъсеници, охлюви и др., които често се крият между зелевите листа.

Но ако искате да премахнете нитратите и остатъците от пестициди, в този случай зеленчукът не трябва да се кисне в солена вода цял или нарязан на парчета, а в настърган вид, за да се премахне горчивият вкус и да стане по-мек и с подходящата текстура за готвене.

Зелето определено е сред храните, които си заслужава да се включат в диетата. То е популярно сред тези, които искат да загубят килограми, страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Свареният продукт има слабително действие.

Редовната консумация на този зеленчук е профилактика на стомашно-чревни и дуоденални язви. Сокът от този зеленчук помага за храносмилането и намалява симптомите на гастрит и колит. Поради наличието на витамин U (S-метилметионин), нивото на киселинност на храносмилателния сок намалява. Тази аминокиселина действа и като антидепресант.

Витамин К нормализира метаболизма и функцията на черния дроб. Има благоприятен ефект върху костната система, зъбния емайл, насърчава бързата регенерация на тъканите, лесното зарастване на рани и повишава кръвосъсирването.

Витамините от група В в състава му са полезни за косата, ноктите и кожата, а също така укрепват нервната система и подобряват мозъчната функция.

Калиеви соли са добри в борбата с отоци, което е важно за хора с проблемни бъбреци и заболявания на пикочно-половата система.

Диетичните фибри премахват холестерола от тялото и предотвратяват образуването на камъни в жлъчката. Фибрите пречистват от отпадъци и токсини.

Коментираният зеленчук има и отхрачващо действие. Също така е богат на витамин С, който помага за укрепване на имунната система. Освен това съдържанието му се увеличава значително при топлинна обработка. Фолиевата киселина е полезна за бременни и кърмачки. Също така премахва вътрешните възпаления.

Коментираният зеленук укрепва кръвоносните съдове, като по този начин е отлично средство за лечение на разширени вени. Полезен в борбата с рака на простатата. А киселото зеле потиска растежа на брадавиците.

Още: Коя подправка задължително се слага на киселото зеле в бидона?

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com