Научете тези уникални традиции и обичаи за Баба Марта

3582
Научете тези уникални традиции и обичаи за Баба Марта
Снимка: Община Враца

Един от най-обичаните и очаквани празници в традиционния български календар е Баба Марта. В представата на българите март е женски месец поради постоянно сменящото се време и възраждащата се природа, която се готви да роди своите плодове през лятото. Хората вярват, че Баба Марта трябва да бъде умилостивена, за да донесе слънце.

Основната традиция на първи март е свързана с подаряването на мартеници, но съществуват и други традиции и обичаи, ето някои от тях.

  • Младите трябва да станат рано сутрин преди всички, за да посрещнат първия ден на март и да зарадват с младостта и красотата си Баба Марта.
  • Възрастните жени плетат усукани нишки от бели и червени вълнени конци, с които закичват всички в къщата.
  • Докато плетат мартениците, жените баят заклинания за берекет и здраве.
  • В миналото е имало и специално табу - мартениците да се правят само от ритуално чисти жени - девойки и възрастни жени, които нямат менструален месечен цикъл, т.е. от техните тела не изтича всеки месец “нечиста кръв”.

Първомартенско чистене

Още: Добре ли печелят продавачите на мартеници

Първият обред, който трябва да се извърши на Първи март, е ритуално чистене, което започва на самия ден, преди изгрева на слънцето.

Чистенето включва изтърсване, изтупване и проветряване на завивки, тъкани и дрехи, измитане на къщата, двора и стопанските помещения. Продължава с изчистване на комина, замазване на процепи, дупки и други отвори, които са се появили в къщата.

Обредът се ръководи от “ритуално чисти жени”, т.е. от стопанката на къщата - най-възрастната жена. След като се измете двора и къщата, сметта се събира. Вярва се, че в нея се крият лошите домашни духове. С първомартенското чистене се прогонват бълхите и други малки животинки от дома. Затова чистенето е съпроводено с наричането “Вън бълхи - вътре Марта!”.

СНИМКА: БГНЕС

Първомартенски огън

Чистенето е съпроводено с паленето на първомартенски огън, в който се изгаря сметта. Стопаните вземат слама от плевнята и я палят, а след това я прескачат, за да няма бълхи през лятото. Важно условие е огънят да пуши, защото пушекът има очистителна и предпазна функция. Прескачането на огъня трябва да става едновременно с двата крака и се прави предимно от деца. Прескачането трябва да се извършва на изток или към изгряващото слънце.

Изгонване на бълхи и змии

Още: Мартенички от Стамболийски – символичен подарък за децата от Украйна и Русия

На Първи март се извършва обредно прогонване на бълхи и змии от дома, защото се вярва, че те излизат при настъпване на пролетта. Обредът се изпълнява главно от деца и включва използване на звънци или чанове, тенекиени или други метални предмети. 

Изнасяне на червени тъкани и дрехи

На Първи март от дома се изнасят червени тъкани и дрехи. Този ритуал е свързан с прочистване от животинки, но има и магическа сила - предпазва дома от зли сили и беди. Изнасянето на тъканите се прави от стопанката на къщата рано сутрин, преди изгрева на слънцето. Червените дрехи и тъкани се поставят пред къщата, в двора или на оградата. Тъканите трябва да бъдат от вълна или памук - платна, черги, постелки, дрехи.

Празник на младостта

Още: Мартеницата в списъка на ЮНЕСКО

Първи март е празник на младостта, пречистването за нов живот и новото начало. Децата и младите жени измиват ритуално лицата си с вода или се пръскат със светена вода. Така ще посрещнат прераждането на природата, като оставят греховете си да си отидат със снежната покривка. Баба Марта не обича стари жени и те могат да предизвикат гнева й. Възрастните жени в дома трябва да станат още преди изгрев слънце, да окачат на врата червен пешкир и да се скрият зад него.

Червена покривка

На масата задължително се поставя червена покривка, погача и каничка вино.

Именици

На първи март имен ден празнуват Мартин, Мартина, Марта, Евдокия.

Още: Кристалина Георгиева сподели със света традициите за Баба Марта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com