Една обикновена напитка може да подобри паметта

30606
Една обикновена напитка може да подобри паметта
Снимка: iStock

Учени и лекари казват, че хранителната култура на всеки отделен човек има значително въздействие върху организма като цяло. А някои продукти помагат за правилното функциониране на определени органи. Така че, за да подобрите паметта или да поддържате мозъка здрав възможно най-дълго, експертите предлагат да добавите ферментирала млечна напитка към ежедневното си меню.

Ферментиралите млечни напитки, към които се причислява кефира, съдържат различни пробиотични микроорганизми. Влиянието им върху настроението, стреса и функционирането на хипокампуса на мозъка, което е тясно свързано с паметта и емоциите, е определено от изследователите. Становището по въпроса е публикувано наскоро в списанието Nutritional Neuroscience.

Какво е кефир?

По време на проучването експертите наблюдават хора на възраст от 25 до 45 години без стомашно-чревни заболявания и психични разстройства. Те трябвало редовно да консумират кисели млечни напитки в количество от около 230 г. Всяко питие съдържало 25–30 милиарда колониеобразуващи единици живи и активни кефирни култури.

Поради тази причина броят на полезните лактобацили (Lactobacillus) в червата на субектите се е увеличил с 235%. В допълнение производителността на релационната памет също се е подобрила. Тя съхранява и предоставя спомени за връзки и асоциации между всякакви обекти и събития. 

Поддържането на доброто състояние на нервната система и мозъка зависи и от храненето. Включването на определени храни във вашата диета ще ви помогне да поддържате ума си остър и паметта си силна.

Напитката с кефир, която ще ви избави бързо от излишните килограми и всички токсини

Въпреки че яденето на здравословни храни има положителен ефект върху физическото състояние на човек, то също може да играе важна роля в поддържането на когнитивното здраве. Някои храни, казват експертите, създават връзка между ума и тялото, която насърчава цялостното здраве и дълголетие.

Експертите посочиха няколко храни, които са важни за здравето на мозъка. Техните експерти препоръчват включването им в ежедневната диета, пише Eatthis.

„Сьомгата е абсолютна суперхрана и един от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини DHA и EPA, които имат невероятни ползи за здравето“, казва лекарят Рима Клайнер. Твърди се, че омега-3 помагат за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, здравето на мозъка и когнитивната функция, както и за намаляване на възпалението и засилване на имунитета. Сьомгата осигурява здравословна доза омега-3 мастни киселини и холин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com