Не е за вярване, но АСПИРИНЪТ има ХИЛЯДИ приложения

5873
Не е за вярване, но АСПИРИНЪТ има ХИЛЯДИ приложения
Снимка: iStock/Guliver

Един от медикаментите, използвани най-често и съдържащите се в почти всеки дом, е аспиринът. Той помага при настинка и грип, главоболие, възпаления, махмурлук. Обикновено именно към това вълшебно хапче посягаме, щом нещо не е наред със здравето ни.

Аспиринът може да се закупи и без да бъде предписан от лекар. През 19-ти век се е предлагал под формата на прах, а през 20-ти вече започва да се произвежда и под формата на хапчета. Немски химик се смята за откривател на аспирина. Знаем за какво можем да го използваме като лекарство, какви други предназначения обаче има той.

Ето за кои хора аспиринът може да е много опасен

Пиенето на аспирин повишава вероятността от развитие на остра сърдечна недостатъчност при хора, за които е характерен поне един от факт...

За проблеми с краката – ако страдате от проблеми като гъбички, мазоли или сухи крака, може да си приготвите смес с аспирин, за да облекчите проблема. За целта смесете натрошени 5 хапчета аспирин, с 1 с.л. вода и 1 ч.л. сок от лимон. Разбъркайте и втрийте в болното място или целите стъпала. Оставете за половин час, измийте с топла вода и нанесете хидратиращ крем. Правете процедурата три пъти на седмица.

За петна по дрехите – ефективен метод за премахване на упорити петна по дрехите е този, в който участие взема аспиринът. За целта разтворете няколко хапчета във вода, накиснете дрехата и изчакайте час да подейства. Изперете по нормален начин след това.

За ухапвания от насекоми – ако насекомо ви полази и ухапе и мястото започне да ви сърби, стрийте няколко таблетки, добавете малко топла вода, за да се получи каша и нанесете върху засегнатото място. Сместа се облекчи сърбежа и подуването, ако има такова.

За сърбеж на скалпа и пърхот – ако имате пърхот или страдате от сърбеж в скалпа, може да прибегнете до аспирин като средство против тези проблеми. Той помага заради съставката ацетилсалицилова киселина, която има противовъзпалителни свойства. За целта стрийте няколко таблетки аспирин и ги сложете в шампоана си. Измийте косата, оставете пяната от шампоана да подейства за пет минути и изплакнете косата с вода по стандартния начин. Това ще успокои скалпа и пърхотът ще изчезне.

Страничните ефекти на аспирина и 7 естествени негови алтернативи

Аспиринът е често срещано противовъзпалително лекарство, използвано за облекчаване на болка и треска. Въпреки че ежедневният прием на а...

За възпаления по кожата – ако страдате от кожни проблеми като зачервявания, акне, дразнене или друго, аспиринът ще ви помогне да ги облекчите. Киселината в него помага за облекчаване на възпаленията и червените петна, ексфолира кожата и премахва запушените пори и излишния себум.

За градината – може да подхраните и стимулиране растежа на растенията с аспирин. За целта разтворете 1-2 хапчета в литър вода и полейте с разтвора растенията. Така ще пораснат, ще бъдат похранени и ще ви радват с буйния си цъфтеж или красива зеленина според вида им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com