Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е за вярване, но АСПИРИНЪТ има ХИЛЯДИ приложения

27 декември 2021, 14:50 часа

Един от медикаментите, използвани най-често и съдържащите се в почти всеки дом, е аспиринът. Той помага при настинка и грип, главоболие, възпаления, махмурлук. Обикновено именно към това вълшебно хапче посягаме, щом нещо не е наред със здравето ни.

Аспиринът може да се закупи и без да бъде предписан от лекар. През 19-ти век се е предлагал под формата на прах, а през 20-ти вече започва да се произвежда и под формата на хапчета. Немски химик се смята за откривател на аспирина. Знаем за какво можем да го използваме като лекарство, какви други предназначения обаче има той.

За проблеми с краката – ако страдате от проблеми като гъбички, мазоли или сухи крака, може да си приготвите смес с аспирин, за да облекчите проблема. За целта смесете натрошени 5 хапчета аспирин, с 1 с.л. вода и 1 ч.л. сок от лимон. Разбъркайте и втрийте в болното място или целите стъпала. Оставете за половин час, измийте с топла вода и нанесете хидратиращ крем. Правете процедурата три пъти на седмица.

За петна по дрехите – ефективен метод за премахване на упорити петна по дрехите е този, в който участие взема аспиринът. За целта разтворете няколко хапчета във вода, накиснете дрехата и изчакайте час да подейства. Изперете по нормален начин след това.

За ухапвания от насекоми – ако насекомо ви полази и ухапе и мястото започне да ви сърби, стрийте няколко таблетки, добавете малко топла вода, за да се получи каша и нанесете върху засегнатото място. Сместа се облекчи сърбежа и подуването, ако има такова.

За сърбеж на скалпа и пърхот – ако имате пърхот или страдате от сърбеж в скалпа, може да прибегнете до аспирин като средство против тези проблеми. Той помага заради съставката ацетилсалицилова киселина, която има противовъзпалителни свойства. За целта стрийте няколко таблетки аспирин и ги сложете в шампоана си. Измийте косата, оставете пяната от шампоана да подейства за пет минути и изплакнете косата с вода по стандартния начин. Това ще успокои скалпа и пърхотът ще изчезне.

За възпаления по кожата – ако страдате от кожни проблеми като зачервявания, акне, дразнене или друго, аспиринът ще ви помогне да ги облекчите. Киселината в него помага за облекчаване на възпаленията и червените петна, ексфолира кожата и премахва запушените пори и излишния себум.

За градината – може да подхраните и стимулиране растежа на растенията с аспирин. За целта разтворете 1-2 хапчета в литър вода и полейте с разтвора растенията. Така ще пораснат, ще бъдат похранени и ще ви радват с буйния си цъфтеж или красива зеленина според вида им.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес