Не правете това, когато миете чиниите

5433
Не правете това, когато миете чиниите
Снимка: iStock/Guliver

Препаратите за миене на съдове обещават не само да почистят съдовете ви до блясък, но и да се погрижат за ръцете ви. Изглежда, че това е добре. Но колко безопасни са компонентите в състава им? В крайна сметка, те могат да попаднат в тялото.

Производителите могат да бъдат неискрени, декларирайки, че техните продукти са екологични, безопасни, а също така са полезни за кожата - те я защитават, овлажняват и омекотяват.

Лекарите недвусмислено казват, че е най-добре е да миете съдовете с ръкавици, така че препаратът, колкото и деликатен да е той, да не влиза в контакт с кожата на ръцете ви. Но малко хора наистина правят това.

Избягвайте да използвате препарат за съдове в тези ситуации

Грешка, вредна за здравето

Веществата, съдържащи се в миещите препарати, могат да окажат лошо влияние върху тялото. Човек може да развие както обикновен сърбеж по кожата, така и сериозен дерматит. Различни добавки като лайка, алое вера или овлажняващи компоненти в препаратите за миене на съдове не са нищо повече от рекламен трик. Те нямат реални ползи за кожата.

Тези вещества нямат овлажняващ, защитен или друг ефект. Освен това, продуктите разрушават защитния хидролипиден слой на кожата, причинявайки сухота, лющене и усещане за опъване. Ето защо е толкова важно да носите ръкавици, когато миете чинии.

Внимание, агресивни ПАВ

Повърхностно активните вещества се считат за най-агресивните от всички компоненти в препаратите за миене на съдове. Именно тяхното присъствие помага за справяне с мазнините, премахване на мръсотията върху съдовете и в същото време отмива мастните филми от кожата на ръцете, до развитието на пилинг и дерматит.

Ето защо, ако се грижите за кожата си, трябва да купите ръкавици за миене. Продуктите имат кумулативен ефект : в началото изглежда, че ръцете ви са добре, но постепенно сухотата и дискомфортът ще се увеличат. Страдащите от алергии обикновено са изложени на риск от обостряне и контактен дерматит.

Ако се изчисли приблизително, за една година в човешкото тяло влиза до чаша различни химикали.

Добавените аромати към продуктите за миене на съдове и почистващи препарати също са химикали, които маскират по-острите и силни миризми на компонентите на детергента. Ако често имате главоболие, мигрена или респираторни проблеми, тези летливи вещества могат да влошат състоянието. Въпреки че не е установена пряка връзка между състава на различни лекарства и развитието на патология, проучванията вече свързват сапуните за съдове с астма, храносмилателни проблеми и увреждане на черния дроб.

Как да изберем качествен препарат за миене на съдове

Най-голямото отрицателно въздействие върху тялото възниква, ако препаратите за миене на съдове са лошо измити и останат на повърхността. С храната те могат да навлязат в стомаха и червата, образувайки там негативни тъканни реакции. Особено опасни са повърхностноактивните вещества и киселините, които спомагат за образуването на обемна пяна, която отмива добре мазнините и мръсотията. 

Ако редовно „ядете“ различни химикали от препаратите за миене на съдове, това може да доведе до хранително отравяне, смущения в метаболитните процеси, както и увреждане на храносмилателния тракт с образуване на гастрит, язвено-ерозивни проблеми с лигавицата на малките черва и нарушения на микрофлората на дебелото черво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно