НЕ трябва да копаете дупки на плажа

1492
НЕ трябва да копаете дупки на плажа
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Едно от популярните занимания на плажуващите е копаенето на дупки в пясъка. Децата дори могат да си купят малки лопатки и кофички, и да се преструват, че копаят тунел. Но заравянето в пясъка не е толкова безобидно, колкото си мислите. Има места, на които дори е забранено да се копае. Причината? Дупките могат да се срутят без предупреждение и да хванат посетителите в капан. Влажният пясък, който изглежда стабилен, може да изсъхне, което води до срутване. И тъй като пясъкът е по-тежък, отколкото повечето хора си мислят, той може на практика да запечата човека на място и да предизвика достатъчно натиск върху гръдния кош, за да попречи на дишането. 

Трудно е да се намери точна статистика, но през 2014 г., Брадли Марон, доцент в Харвардското медицинско училище казва, че е открил поне 77 случая на спешни случаи, както с фатален, така и без фатален край, в резултат на копаене в пясъка. 

С какво да запълня дупка в стената - 5 бързи решения

Един от важните етапи на ремонтните работи вътре в помещенията е идентифицирането и отстраняването на механични дефекти: дупки и пукнат...

Кои са най-чистите плажове в България?

През 2018 г. посетител на плаж във Флорида е сериозно ранен, след като около него се срутва пясъчна дупка. През 2012 г. мъж, отново в Америка, се нуждае от спасителна акция, след като изкопаният от него свързващ тунел се срутва. Поради чадъри и други препятствия спасителите може да не видят, че някой е в опасност, докато не стане твърде късно. А ако някой изкопае достатъчно дълбока дупка и тя се срути, спасителите може да не успеят да го различат, защото пясъкът ще изглежда еднообразен. 

Ако искате да копаете, добро правило е да копаете само на височината на коленете на най-малкия човек в групата. И никога не позволявайте на децата да се опитват да "прокопаят тунел" от една дупка в друга. Неизбежното пропадане може да бъде животозастрашаващо. Дори дупката да не е дълбока, тя все пак може да представлява опасност.

След земетресение: Скала се срути на известен плаж на гръцкия остров Закинтос

Учени ще пробиват гигантска дупка за получаване на енергия от Земята (ВИДЕО)

Учени от компанията Quaise, основана преди две години, възнамеряват да счупят световния рекорд и да пробият гигантска дупка в Земното к...

Хората могат да се спънат в нея, а спасителните превозни средства на плажа могат да заседнат, докато се надпреварват да реагират на спешни случаи. Ако забележите човек в беда в пясъка, най-добре е да потърсите помощ незабавно. Безумното копаене всъщност може да доведе до разместване на пясъка и влошаване на проблема. Не само посетителите могат да бъдат изложени на риск. На плажуващите често се напомня да запълнят всички дупки, изкопани на плажа, преди да си съберат багажа и да си тръгнат. Причината? Изкопите за пясък, направени от човека, представляват голям проблем за младите брегови птици, които могат да се окажат в дупката без шанс да се измъкнат, тъй като са твърде млади, за да летят. Така че за безопасността на хората и техните приятели животни, не копайте или поне намалете до минимум копаенето. Вместо това поиграйте волейбол, мятайте топка в морето или просто си починете на плажа. Та кой изобщо иска да се поти в това горещо време?

Източник: Менталфлос

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com